1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Ето защо някои храни експлодират в микровълновата (ВИДЕО)

Мистерията на гръмналите яйца е разкрита

Всички сме страдали от това - поставяме храната в микровълновата фурна, за да я затоплим, само за да чуем този ужасен, експлодиращ звук, който кара любимата ни машина да изглежда като бомбардирана.

Но защо се случва това? Защо някои храни експлодират в микровълновата, докато други не?

За затопляне на храна микровълновите фурни се използва специфичо микровълново лъчение. Между другото, независимо какво ви е казала баба ви, тази форма на електромагнитно излъчване всъщност е безвредна. Обратно към темата. Докато традиционните фурни загряват храната, като пренасят топлината отвън навътре, микровълните проникват дълбоко и следователно приготвят храната по-бързо отвътре.

Снимка: iStock

Тъй като някои храни, като яйца или картофи, имат високо съдържание на вода, топлината се улавя вътрешно, което кара водата да се разширява и да се превръща в пара. Без начин за излизане, вътрешната топлина, причинена от парата, се натрупва, докато храната експлодира.

Ето защо често ни съветват да пробием дупки в картофите, както и в тези капаци на замразените храни, преди да ги поставим в микровълновата фурна, за да ги сготвим – ние всъщност създаваме изход за цялата тази пара.

Не изпробвайте това у дома си!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии