ЕК обвинява Apple в нарушение на правилата за конкуренция

Технологии

Компанията може да бъде глобена с милиарди

 

Европейската комисия разследва дали Apple нарушава правилата за конкуренция за цифровите компании, които са в сила в ЕС от март, съобщава Spiegel. В зависимост от изхода на процедурата американската компания може да бъде глобена с милиарди.

ЕК иска да разбере дали Apple нарушава новите правила за големите онлайн платформи. Тя проучва и дали и под каква форма компанията дава възможност на разработчиците на приложения да информират своите клиенти за алтернативни, по-изгодни възможности за закупуване на софтуер и да ги насочват към тях. 

Понастоящем ЕК приема, че че Apple затруднява твърде много разработчиците да намерят алтернативи на собствения си App Store. Това обаче все още е предварителна оценка.

Снимка: Reuters

"Общността на разработчиците и потребителите много иска да имат алтернативи на App Store. Ще проучим въпроса, за да гарантираме, че Apple не подкопава тези усилия", заяви комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

От началото на март компаниите в ЕС трябва да се съобразяват със Закона за цифровите пазари (ЗЦП). Той има за цел да осигури по-голяма конкуренция при цифровите услуги и по-добри възможности за новите конкуренти. 

Основното допускане е, че някои големи оператори на платформи са станали толкова силни, че биха могли да затвърдят пазарните си позиции. Правилата засягат и други американски технологични компании като Amazon, Microsoft, Alphabet и Meta.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст