1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Сам ли създаде "една от най-големите финансови измами в американската история"

Сам ли създаде "една от най-големите финансови измами в американската история"

Все пак Банкман-Фрайд е искал светът да мисли, че има силно разделение между двете компании

Ако се окаже вярна, жалбата, публикувана от Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ срещу Сам Банкман-Фрайд, крипто милиардерът не е казвал истината от доста дълго време.

На пресконференция американският адвокат Деймиън Уилямс характеризира фалита на крипто борсата FTX и пренасочването на финанси към Alameda Research, като „една от най-големите финансови измами в американската история“.

Снимка: Reuters
„Не знам какво се случва“

Банкман-Фрайд каза, че „не е знаел какво точно се случва“ в Alameda Research и че „не е управлявал компанията“. Според жалбата това не е дори малко вярно. В нея се казва, че той лично е подписвал банковите сметки на Alameda и е бил „упълномощен търговец за сметките на Alameda при търговци на CFTC фючърсни комисионни“. Съшо така е имал и пряка власт „над всички основни търговски, инвестиционни и финансови решения на Alameda“ като е контактувал лично с директорите на компанията.

От май 2019 г. до 11 ноември 2022 г. депозитите на клиенти на FTX — включително както фиатна валута, така и криптовалути като биткойн и етериум — редовно са били държани от „и/или присвоявани“ от Alameda за собствена употреба, се твърди в жалбата. Само тесен кръг от вътрешни хора са знаели това.

Все пак Банкман-Фрайд е искал светът да мисли, че има силно разделение между двете копании, се казва в жалбата и това е бил основен мотив за оставката му като главен изпълнителен директор на Alameda.

Но почакайте! Има още! Когато FTX беше на ръба на колапса, търговците на Alameda Research са били инструктирани да продадат всичко бързо и „като цяло да направят всичко възможно, за да получат бързо милиарди долари капитал, който да изпратят на FTX“, се казва в жалбата на CFTC.

Когато ръководителите на FTX открива финансов дефицит, Банкман-Фрайд се опитва да „запълни дупката“, използвайки активите на Alameda Research, а на 8 ноември „Банкман-Фрайд нареди на търговците на Alameda да дадат приоритет на изпълнението на капиталовите изисквания на FTX и да изпратят капитал на FTX.” Alameda изпраща повече от 185 млн. долара, за да покрие недостига.

Alameda и FTX бяха преплетени и на софтуерно, и на хардуерно ниво

Въпреки че главният изпълнителен директор на Alameda Каролайн Елисън по-рано заяви, че тя и Банкман-Фрайд държат двете компании „съвсем разделени по отношение на ежедневните операции“, Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ има доста силен аргумент, показващ, че това също може да е невярно.

Bankman-Fried и други висши мениджъри в Alameda и FTX са обвинени, че имат „достъп до системите и акаунтите на другите“.

И двата екипа споделят офис пространства, както и „ключов персонал, технологии и хардуер, интелектуална собственост и други ресурси“, според жалбата.

FTX и Alameda са смесили и клиентски средства

В интервю на The New York Times Банкман-Фрайд казва: „Не съм смесвал съзнателно средства“ между FTX и Alameda. Правителството смята друго.

Агенцията твърди за дългогодишен модел на споделяне на средства между Alameda и FTX. „Alameda получава достъп и използва клиентски средства на FTX за собствените операции и дейности на Alameda, включително за финансиране на своите търговски, инвестиционни и дейности по заемане/отдаване на заеми“, се казва в жалбата.

Аламеда не е обвинена само в използването на пари, изпратени в собствените й банкови сметки. Според SEC, тя е имала способността да прави неограничени тегления от своята сметка за търговия във FTX и е можела да използва цифрови активи и там.

Банкман-Фрайд и неговите родители са използвали клиентски средства за частни самолети и куп други неща. Според информацията неговите родители и служителите му във FTX и Alameda са използвали средства на клиенти за лична изгода: луксозни недвижими имоти, частни самолети, лични заеми и политически дарения.

Средствата на клиентите са били използвани и за реклама на Super Bowl с участието на Лари Дейвид и спонсорството на FTX Arena в Маями.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии