Apple ще ви даде 1 млн. долара, ако успеете да проникнете в сървър на компанията

Технологии

Има награда и за тези, които успеят да осъществят достъп до чувствителна информация

 

Apple  предлага до 1 милион долара на всеки, който открие дупка в защитената облачна платформа, която поддържа функциите Apple Intelligence, пише Forbes.

Това се случва в момент, когато Apple Intelligence е на път да стартира на iPhone с появата на основния ъпгрейд iOS 18.1. То ще включва за първи път функциите на iPhone за изкуствен интелект, като например подобрения на гласовия асистент Siri. 

Смята се, че Apple предлага по-сигурната опция за AI в сравнение с други производители на смартфони в екосистемата на Google Android, като Samsung, които предлагат така наречения „хибриден AI“. Това е така, защото при Apple Intelligence производителят на iPhone обработва възможно най-много данни на устройството.

За по-сложни заявки Private Cloud Compute на Apple работи на собствените сървъри на компанията. Apple нарича PCC „най-усъвършенстваната архитектура за сигурност, внедрявана някога за изчисления в облака с изкуствен интелект в голям мащаб“.

И е доста уверена в своята сигурност. При стартирането на PCC Apple заяви, че ще предложи на изследователите по сигурността възможността да открият уязвимости в нейната частна облачна платформа. 

„В седмиците след обявяването на Apple Intelligence и PCC предоставихме на одитори от трети страни и избрани изследователи по сигурността ранен достъп до ресурсите, които създадохме, за да дадем възможност за тази проверка, включително виртуалната среда за изследвания PCC“, обясни Apple в публикация в блога си, озаглавена „Изследване на сигурността в частния изчислителен облак“.

На 24 октомври Apple направи ресурсите публично достъпни, за да покани всички изследователи на сигурността и поверителността - или „всеки, който има интерес и техническо любопитство да открие дупки в платформата“.

Фирмата заяви, че целта е „да научат повече за PCC и да извършат собствена независима проверка на нашите твърдения“.

Награда за грешки на Apple в размер на 1 милион долара

 

Наградата на Apple за грешки в PCC е доста щедра. За големите дупки, които тя категоризира като позволяващи „отдалечена атака върху данни от заявки“, тя предлага 1 милион долара за грешки, свързани с произволно изпълнение на код. Същевременно за достъп до данните от заявката на потребителя или до чувствителна информация се предлага все още доста щедра награда от 250 000 долара.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст