1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Защо земетресенията в Турция са с толкова големи щети?

Защо земетресенията в Турция са с толкова големи щети?

Бързото и нерегулирано строителство е сред факторите, които правят градовете „критично уязвими“ на природни бедствия

Мощни земетресения разрушиха многоетажни сгради в Турция и Сирия, убивайки хиляди хора. Спасителните акции продължават. Две големи разломни линии по протежение на Анадолската плоча са генерирали редица големи земетресения.

Първоначалният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер, беше последван от втори с магнитуд 7, 6 часове по-късно. Турция попада в земетръсен район и това не е първото толкова опустошително земетресение. 

Снимка: Reuters
Земетресението в Измит – щетите са за над 20 млрд. долара

Земетресението в Измит през 1999 година е едно от най-разрушителните на територията на Туция. Трус  с магнитуд 7,4 по Рихтер на около 11 км. от Измит причинява смъртта на 17 000 души и оставя повече от 250 000 души без дом.

От икономическа гледна точка щетите се оценяват на над 23 млрд. долара. Земетресението засяга индустриализираните и най-гъсто населени градски райони на Истанбул, Сакаря, Гьолчук. Като една от причините довели до масовата разруха, тогава се отчита некачественото строителство.  “Една от причините, поради, които броят на жертвите е толкова висок, е лошото качество на сградите”, казва пред Ал Джазира Мустафа Ердик, професор Института за изследване на земетресенията към университета  Богазичи в Истанбул.

Градовете „критично уязвими“ на природни бедствия

Националната стратегия и план за действие на Турция при земетресения за 2012 – 2023г. подчертава как бързата и масова миграция през 50-те години на миналия век е довела до лошо контролирано градско развитие, което прави градовете „критично уязвими“ на природни бедствия.

Именно след земетресението в Измит, Турция въвежда нова законова рамка за строителството, въведена е система задължителна застраховка срещу земетресения и е извършено укрепване на критична обществена инфраструктура, включително болници и училища.

Сградите, които отговарят на изискванията срещу земетресения, все още са малцинство

Сградите, построени в съответствие със земетръсно-устойчивите изисквания, обаче, все още са малцинство. „Тези, които се сринаха са строени преди 2000г.,“ казва Ердик.

Повече от 5600 сгради в Югоизточна Турция са се срутили, според Агенцията за бедствия на страната.

Пострадаха и исторически сгради

Снимка: Редакторски екип

Съвременните сгради не са единствените пострадали. Замъкът Газинтеп, който датир от хилядолетия, частично се срути. Турското правителство обяви изънредно положение от 4-та степен, което включва призив за международна помощ, както и мобилизиране на всички национални сили.

Сеизмолози от Турската академия на науките призовават местните власти да проверят незабавно стените на язовирите за пукнатини, за да предотвратят потенциално катастрофални наводнения.

Щетите от трусовете тази седмица тепърва ще се оценяват.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии