1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Ето защо толкова много руски олигарси имат израелски паспорт

Свят
 

Израелският паспорт е един от най-разпространените втори паспорти сред милиардерите

Израелският паспорт е един от най-разпространените втори паспорти сред милиардерите, родени в Русия, а репресиите срещу така наречените програми за притежатели на „златен паспорт“ в Европа означава, че той ще става все по-популярен сред супербогатите, търсещи бързо бягство.

Игор Бухман и брат му Дмитрий са родени и израснали във Вологда, Русия. Това е мястото, където те изграждат основите на своята компания Playrix, която разработва игри за мобилни телефони, които докараха 16,2 млрд. долара състояние за двамата.

Снимка: en.wikipedia.org

Преди около десетилетие братята започват да се чувстват несигурни в Русия. Сблъсъкът с полицията заради земя, която са били измамени да купят, ги кара да се изнервят дотолкова, че решават да напуснат страната много скоро след конфликта.

Заради еврейския си произход, братята се класират за израелско гражданство чрез „Закона за завръщането“ на страната.

„Доста лесно е, ако можете да докажете еврейските си корени“, каза Бухман. „Тъй като и двамата ми родители са евреи, в моя случай беше много лесно.“ Те събират багажа и се местят в Израел през 2016 г., а по време на пандемията през 2020г. се местят за постоянно в Лондон.

Снимка: БГНЕС

„Няма параграф в закона за връщане, който да не позволява олигарсите от еврейски произход да получат израелско гражданство.“

Подобно на Бухман, доста милиардери, родени в Русия, са се възползвали от „Закона за завръщането“, известен още като „Алия“, който дава автоматично влизане и паспорт на всеки евреин или всеки, който може да докаже, че има поне един дядо или баба от еврейски произход, казват от Forbes.

Юрий Милнър, който е натрупал състояние от около 7,3 млрд. долара от навременни инвестиции, включително във Facebook и Twitter, е получил гражданство по този начин през 1999 г., според неговия говорител Леонид Соловьов. Роден от баща украински евреин и майка руско-еврейка, „главната причина“ на Милнър да иска паспорта е неговото „еврейско наследство и силна лична връзка с еврейската култура“, казва Соловьов. Той се премества със семейството си в Израел през 2005 г. и там се раждат първите му две дъщери. Сега Милнър живее в района на залива на Сан Франциско.

Според проучване на Forbes повече от 40% от 111-те милиардери, родени в Русия, имат поне още един паспорт (6% имат два или повече). Близо половината от 35-те санкционирани милиардери в Русия имат двойно гражданство. След Кипър, където 15 милиардери имат гражданство благодарение на вече несъществуващото гражданство на страната, получаващо се с инвестиции (изискваха се минимум 2 млн. евро) или „златен паспорт“ – израелският паспорт е най-разпространеният втори паспорт сред родените в Русия милиардери. Най-малко 11 имат такъв, засенчвайки Великобритания (5) и Малта (3), които са следващи.

Войната в Украйна хвърли светлина върху програмата за гражданство на Израел. Трима от най-известните санкционирани руски милиардери-олигарси също са израелски граждани: съоснователите на Alfa Bank Михаил Фридман и Герман Хан, и Роман Абрамович. Абрамович, който е собственик на футболния клуб Челси, е най-известният от тримата. Той натрупа богатството си чрез голям дял в петролния гигант „Сибнефт“, който през 2005г. продаде на руския държавен „Газпром“ за 13,1 млрд. долара. Абрамович, който получи израелски паспорт през 2018 г., беше забелязан във ВИП салон на международното летище на Израел през март, дни след като беше санкциониран от правителството на Обединеното кралство (той също беше санкциониран от ЕС, Канада, Австралия и Швейцария). Израел до голяма степен остана неутрален в конфликта, въпреки че приютява хиляди украински бежанци.

Снимка: БГНЕС / EPA

Не само милиардерите гледат към Израел. Страната изглежда привлича широк кръг от по-богатите жители на Русия. Базираният в Израел адвокат Ели Гервитс, който специализира в „Закона за завръщането“, каза пред Forbes, че неговата адвокатска кантора има 25 пъти повече работа в сравнение с преди войната. Скокът е дори по-голям, отколкото след анексирането на Крим от Русия, отбелязва той. „Почти всички хора, които се обръщат към нас, не са от Украйна“, казва Гервитс. „Те не са от Русия. Те са от Москва“, подчертавайки вълната от запитвания на бизнесмени от столицата на страната.

„Чувствам, че през следващите две години [руснаците] ще имат наистина трудни времена в бизнеса“, съгласи се Дейвид Ейнджъл, който ръководи адвокатска кантора, базирана в Тел Авив, която помага на хора по света да имигрират в Израел. Ейнджъл казва, че броят на клиентите му е нараснал с 500% от началото на войната.

Един човек, който очевидно търси такъв паспорт, е Михаил Прохоров, магнатът в бизнеса с добив на никел, който до 2019 г. беше собственик на баскетболния отбор „Бруклин Нетс“.

Съобщава се, че Прохоров е пристигнал в Израел по-рано този месец с частен самолет и е подал документи, за да получи израелско гражданство чрез „Закона за завръщането“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Роман Абрамович напълно съсипа нашия бизнес“, казва Майкъл Декър, партньор и специалист по израелско имиграционно право в Decker Pex Ofir & Co. „Заради него загубихме целия си бизнес с португалско гражданство. И заради него – и други – израелските власти са разстроени и се опитват да направят по-трудно [получаването на гражданство].“

Декер каза, че Израел сега настоява за доказателство, че кандидатът по „Закона за завръщането“ действително ще живее в страната, въпреки че казва, че това „няма никакви зъби“, тъй като е почти невъзможно да се докаже.

Снимка: iStock

Способността на санкционираните руски милиардери да бягат в страни като Израел предизвика много коментари. Въпреки че признава, че има „законни причини да искате да имате втори паспорт“, Ека Ростомашавили от антикорупционната организация Transparency International твърди, че някои от тези милиардери, санкционирани заради връзките си с Кремъл, „имат паспорти от ЕС, защото вероятно не искат да живеят в бъркотията, която са помогнали да създадат.

Дори руските олигарси да бъдат подложени на засилен натиск, няма реалистичен риск те да бъдат напълно изключени от Израел, казва Декър. Правителството на Израел може да предприеме някои стъпки, за да затрудни получаването на паспорт, като например поставяне на по-голям акцент върху изискването за пребиваване, но няма да се обърне към отхвърляне на хора заради техните политически връзки или произход.

„Точно обратното. Ако сте в политическа криза, Израел би трябвало да бъде безопасно убежище за евреите по света“, казва Декър. „Би било противоконституционно Израел да не спаси еврейски бежанец. Това е наше задължение.”

Forbes прави списък с 11 родени в Русия милиардери с израелско гражданство, което го прави вторият най-често притежаван паспорт след Кипър.

Пълният списък:

Роман Абрамович

Дмитрий Бухман

Игор Бухман

Михаил Фридман

Вячеслав Кантор

Герман Хан

Александър Мамут

Александър Несис

Юри Милнер

Юрий Шефлер

Гаврил Юшваев

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии