Защо стачкуват работниците в най-голямата медна мина в света?

Свят

Мината произвежда 5,4% от метала в света

 

Работниците в най-голямата медна мина в света в северната част на Чили започнаха стачка, след като не успяха да постигнат трудово споразумение с австралийската група BHP, съобщи техният профсъюз, предаде БГНЕС. 

Профсъюзите отдавна настояват 1% от дивидентите на акционерите за мината "Ескондида", която произвежда 5,4 % от световната мед, да се разпределя между работниците.

Техният профсъюз заяви, че "днес започна законна стачка" заради неизпълнените искания, които включват също така по-кратък работен ден, по-големи бонуси и компенсации за общо отработените години. 

Компанията е предложила на 2400-те синдикални работници еднократен бонус от близо 29 000 долара, което е по-малко от исканите 36 000 долара.

Чили е най-големият производител на мед в света с годишно производство от над пет милиона метрични тона, което представлява почти една четвърт от световното производство.

Когато през 2017 г. работниците в мината започнаха 44-дневна стачка - най-дългата в историята на чилийската минна индустрия - BHP загуби 740 млн. долара, допринасяйки за 1,3% спад на БВП на страната.

Escondida, която е открита мина, разположена в Антофагаста, произвежда близо 1,1 млн. тона мед годишно. 

 

В изявление BHP изразява съжаление за решението на работниците, като заявява, че е положила "последователни усилия през целия процес да представи предложения, които съдържат съществени подобрения на сегашните“. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст