Войната в Газа е струвала на израелската икономика над 67,3 млрд. долара (ГАЛЕРИЯ)

Цените в Израел са с 52% по-високи от средните за ОИСР

 

Днес, на 7 октомври се навършва 1 година от атаката на "Хамас" върху Израел.

Войната в Газа е струвала на израелската икономика над 67,3 милиарда долара, показаха разчети към края на август.

„Войната вече е струвала на израелската икономика повече от 250 милиарда шекели (67,3 милиарда долара), а отбранителната върхушка иска годишно увеличение от най-малко 20 милиарда шекели (5,39 милиарда долара)“, обяви Ракефет Русак-Аминоах, бивш главен изпълнителен директор на Израелската банка Леуми, пише Anadolu Ajansi.

Снимка: Reuters

Дефицитът е много по-голям, има евакуирани, ранени и много икономически нужди, които дори не се броят в цената на войната.

Джейкъб Френкел, бивш управител на централната банка на Израел, каза, че бюджетният дефицит на страната е достигнал 8,1% миналия юли. „Най-спешната и важна задача е да се справим с дефицита“, каза той.

Израел

 

Израел започна 2023 г. без дефицит и оттогава ситуацията се влоши. До края на юли дефицитът достигна 8,1%, или около 155 милиарда NIS (41,8 милиарда долара). Трябва да се покрие.

Ури Левин, бивш главен изпълнителен директор на Israel Discount Bank, каза, че Израел няма да може да възстанови икономиката си, без да спечели отново доверието на международните инвеститори.

Цените на храните и напитките в Израел са с 52% по-високи от средните за ОИСР

Цените на храните и напитките в Израел са с 52 процента по-високи от средните за развитите страни, на второ място след Южна Корея, според сравнителни данни за потребителските цени.

Установено е, че цените на хляба и зърнените храни в Израел са сред най-високите в страните от ОИСР, с 49% над средните, като само цените в Швейцария са по-високи. По същия начин израелските цени на млечните продукти и яйцата са вторите най-скъпи сред 38-те страни от ОИСР, с 64% по-скъпи от средните, на второ място след Южна Корея, пише The Times of Israel.

Снимка: EPA

Въпреки разпространението им в близкоизточната кухня, цените на плодовете и зеленчуците в Израел се оказаха с 25% над средните.

Новите данни за цените са в съответствие с минали доклади на ОИСР — Израел е на първо място в списъка на развитите страни с най-високи разходи за живот през 2022 г., като цените са с 38% по-високи от средните за страните членки.

Някои сектори в израелската икономика страдат от свръхконцентрация, включително сектора на търговията на дребно с храни, тъй като първите три вериги супермаркети представляват над половината от израелския пазар, ограничавайки конкуренцията и оказвайки натиск за повишаване на цените.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст