Венеция повишава таксата за туристите през 2025 г.

Данъкът е спечелил 2,4 милиона евро

 

Таксата "вход" за туристите, които посещават Венеция за няколко часа през деня, ще бъде удвоена на 10 евро на човек. Това ще влез в сила от средата на април идната година, съобщиха днес властите в италианския град, цитирани от ДПА, цитирано от БТА. 

Отстъпки при ранни резервации

Снимка: iStock

Тези, които си резервират достъп до популярната туристическа дестинация поне три дни преди да я посетят, ще бъдат таксувани по старата тарифа, която е в размер на 5 евро на човек. Това може да стане чрез специален QR код, който може да бъде купен онлайн, посочва ДПА. 

Таксата се плаща за посещение на града между 08:30 и 16:00 часа. Тя не се отнася за жителите на областта Венето, за хора които работят, учат или са родени във Венеция, както и за туристи, резервирали една или повече нощувки в града. Децата под 14 години също не заплащат туристическата такса. 

 

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро подчерта, че данъкът има за цел да помогне на града и неговите граждани да се борят с прекомерния туризъм, избягвайки върховете на посетителите по време на пренаселените празници и уикенди. Новата пилотна система ще започне на 18 април 2025 г. и ще продължи до 27 юли, като таксата ще се прилага за петък, както и за почивните дни и празниците, за общо 54 дни.

Туристите, които нощуват в града 

Снимка: iStock

Туристите с резервации за нощувки във Венеция ще трябва да представят чрез смартфоните си специален QR код на служителите, които събират входните такси. За тези, които не притежават смартфони, са обособени специални щандове с представители на общинските власти, пред които могат да докажат, че имат право на безплатен достъп до града, посочва Reuters. 

Туристите, които дължат таксата и не я платят, може да бъдат глобени с до 300 евро. 

Снимка: iStock

Изключения се предоставят на жители, посетители, родени във Венеция, студенти и работници, както и туристи, които имат хотелски или други резервации за настаняване.

В края на първата тестова фаза миналия юли служители на Венеция казаха, че данъкът е спечелил 2,4 милиона евро, което представлява около 1000 влизания във всеки от тестовите дни.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст