1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Великобритания маха забраните за течности при полет

Свят

Модерни скенери ще оглеждат обстойно багажа преди влизане в самолета

Ограниченията за течности и лаптопи в ръчния багаж на летището може да бъдат премахнати във Великобритания в рамките на две години благодарение на високотехнологичните 3D скенери.

Правителството обмисля да пусне по-модерните скенери до средата на 2024 г., съобщи BBC, въпреки че окончателно решение все още не е взето.

Оборудването, подобно на компютърните скенери, използвани в болниците, предоставя по-ясна картина на съдържанието на чантата.

Министрите извършват преглед и се очаква съобщение преди Коледа, с надеждата, че може да намалят опашките по летищата в Обединеното кралство.

Понастоящем пътниците, които носят течност в ръчния си багаж, са ограничени до прозрачни найлонови торбички с вместимост не повече от 100 мл, които трябва да бъдат показани на служителите по сигурността в единична, прозрачна, затваряща се найлонова торбичка с размери около 20 см x 20 см. 

Тези ограничения са в сила от ноември 2006 г. Въвеждането им прекрати забраната за течности в кабината, наложена три месеца по-рано, когато британската полиция заяви, че е осуетила заговор за взривяване на 10 самолета с експлозиви, скрити в бутилки за напитки.

Но новата технология позволява на служителите да увеличават картината на съдържанието на чантата и да виждат подробно какво всъщност има вътре.

3D скенерите са изпробвани на лондонското летище Хийтроу от 2017 г.

Технологията вече се използва от летища в САЩ, като Hartsfield-Jackson в Атланта и O'Hare в Чикаго, от няколко години.

 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии