1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

В Германия една на всеки 35 коли вече е електрическа, а колко са в България?

В Германия една на всеки 35 коли вече е електрическа, а колко са в България?

Лидер в продажбите на коли на батерии в Германия е Volkswagen, следван от Tesla и Renault

Броят на регистрираните електрически автомобили в Германия е нараснал с близо 396 хил. миналата година до малко под 1,41 млн., според Федералната служба за автомобилен транспорт.

Данните показват, че увеличението на чисто електрическите превозни средства е малко по-високо в сравнение с 2022 г., когато са добавени малко под 395 хил., отбелязва ДПА, цитирана от БТА.  

Това означава, че една на всеки 35 коли е изцяло задвижвана от батерии (BEV), посочиха от федералната служба. Ако се включат и около 2000 автомобила с горивни клетки и 922 хил. плъгин (plug-in) хибрида, те стават 2,33 млн. единици - или около една на всеки 21 коли. 

 

В България по данни на "Индустриален клъстер Електромобили" към март общият брой регистрирани леки автомобили е 3 007 920 броя, като изцяло електрическите са 13 083. Това означава, че една на всеки 229 коли е изцяло електрическа или че делът на електромобилите у нас е около 6,5 пъти по-нисък.

Продажбите на нови електромобили в Германия (данни, различни от тези за регистрацията - бел. авт.) възлизат на 524 хил. броя за 2023 г., като властите отдават разликата на това, че голям брой от превозните средства, регистрирани в Германия, са били унищожени при катастрофи, изведени от експлоатация или продадени в чужбина. 

През настоящата година броят на електрическите автомобили в Германия може да расте по-бавно, отчасти защото държавната премия за покупка е премахната.

С малко под 50 хил., новите регистрации на изцяло електрически автомобили през януари и февруари бяха доста под средните стойности за предходната година. Продажбите в началото на 2023 г. също се забавиха първоначално след намаляване на бонуса.

Най-голямата група електрически автомобили в Германия са SUV (спортен автомобил с висока проходимост - бел. ред.), които представляват повече от една трета от регистрираните BEV с 487 хил. бройки. Мини и малките автомобили следват със съответно 238 хил. и 235 хил. единици. 

Що се отнася до марките, Volkswagen все още е лидер: около 237 хил. електрически превозни средства от базираната във Волфсбург компания са регистрирани в Германия.

Следват Tesla със 164 хил. единици и Renault със 120 хил. единици, като на четвърто място е Hyundai с 92 хил. единици, а на пето - BMW с 85 хил. продадени бройки.

Как изглежда руският електрически автомобил Амбър - вижте във видеото 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии