В Гърция: Бакшиши под 300 евро на месец няма да се облагат с данъци

Свят

По-рано решение на Върховния съд постанови, че бакшишите в страната са доход и подлеждат на данъчно облагане

 

Месечните бакшиши на служителите в кафенета и ресторанти в размер до 300 евро няма да се облагат с данък, съобщи Министерството на финансите, когато представи промени в данъчното законодателство на Гърция, пише ekathimerini.com. 

Съобщението последва след широки реакции, предизвикани от решение на Върховния съд отпреди две седмици, което постанови, че всички бакшиши, изплащани чрез касови апарати в Гърция, са доход и следователно подлежат на данъчно облагане и на плащане на осигурителни и здравни вноски.

Министерството обяви също така, че от 2025 г. ще бъде премахната таксата за упражняване на професия („telos epitidevmatos“) за лицата, упражняващи свободни професии, и самонаетите лица с фактури („blokaki“) с до трима работодатели, които се облагат като наети лица. 

Същевременно той обяви и конкретен срок за подаване на данъчни декларации - от 15 март до 15 юли. Данъкът ще се плаща на осем вноски, считано от 31 юли, и се въвежда диференцирана отстъпка от 4 % до 2 % в зависимост от момента на подаване на данъчната декларация. 

 

И накрая, данъчните служители ще бъдат глобявани, ако забавят определени действия, свързани със задълженията им.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст