1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Турист е арестуван на Акропола в Атина - опитал да открадне парчета от древен мрамор

Свят

Акрополът е на повече от 2000 години и е една от най-големите забележителности в Гърция

Румънски турист е бил арестуван, след като според полицията се е опитал да открадне парчета мрамор от Акропола в Атина, съобщава Business Insider, позовавайки се на местни медии. 

Снимка: Pexels

Медии жена е подала сигнал в полицията, след като е видяла 36-годишния турист да държи две мраморни парчета от археологическия обект. 

Туристът очевидно е искал да занесе парчетата мрамор у дома като "сувенир", съобщава гръцката информационна агенция Proto Thema.

Акрополът, който е на повече от 2000 години, е древна цитадела, в която се намират останките на няколко исторически сгради, най-известната от които е Партенонът. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е една от основните туристически атракции в Гърция. 

Гръцкото издание Iefimerida съобщава, че полицията е арестувала туриста по обвинение в кражба при утежняващи вината обстоятелства и нарушение на закона за опазване на културното наследство. 

Снимка: Pexels

Те са казали на полицията, че не са знаели, че това е незаконно, според Iefimerida. Туристът също така твърди, че не е нанесъл никакви щети на паметника, защото мраморът вече е бил паднал, посочва изданието. 

Съществуват противоречиви сведения относно това дали туристът е  мъж или жена. Според Proto Thema лицето е било жена, докато в съобщенията на Iefimerida и New York Post се говори за мъж.

Това не е първият случай тази година, когато полицията е повикана да се справи с кражба от древния обект.

През март 26-годишен турист е бил арестуван, след като полицията съобщила, че е открила у него 33 камъка и три парчета мрамор, които той по-рано е изнесъл от археологическия обект, според Greek City Times.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии