1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Въпреки западните санкции: Руските банки отчитат рекордни печалби

Въпреки западните санкции: Руските банки отчитат рекордни печалби

По данни на централната банка домакинствата са взели субсидирани ипотечни кредити, а сделките с групи, напускащи страната, са се увеличили

Руските банки отчетоха рекордни печалби през миналата година, подхранвани от бързината да се вземат субсидирани от правителството ипотечни кредити, както и от бума на финансиране за закупуване на активи, продавани от западни компании, които напускат страната, съобщава Financial Times. 

Въпреки строгите международни санкции, целящи да изолират руската финансова система като наказание за пълномащабното нахлуване в Украйна, банките ѝ са генерирали 3,3 трлн. рубли (37 млрд. долара) през 2023 г., което е около 16 пъти повече в сравнение с предходната година, се казва в доклад на Руската централна банка (РЦБ).

Резултатите бяха "донякъде изненадващи", заяви Александър Данилов, ръководител на отдела за банково регулиране на ЦБР. През март регулаторът беше изчислил, че печалбата ще бъде по-скромна и ще "надхвърли 1 трлн. рубли (11 млрд. долара)".

Рекордните печалби са още един признак за относителната устойчивост на руската икономика въпреки усилията на САЩ и Европа да ѝ навредят чрез търговски ограничения и други наказателни мерки. Във вторник МВФ съобщи, че вече прогнозира ръст на руската икономика от 2,6% през тази година, което е два пъти по-бързо от очакваното през октомври. 

Голяма част от банковия сектор на страната е отрязан от международната междубанкова платежна система Swift и има малък или никакъв достъп до западните капиталови пазари в резултат на войната в Украйна.

Основната причина за скока на банковите печалби е 34,5-процентният ръст на ипотечните кредити, предизвикан от щедрата правителствена програма за стимулиране, целяща да стимулира потребителското търсене. Повече от половината от новите жилищни заеми бяха субсидирани. 

Критичният лихвен процент на ЦБН е 16% след пет увеличения, започнали през юли, когато ставката беше 7,5%. Тя се доближава до исторически най-високата стойност от 20 %, достигната непосредствено след нахлуването в Украйна.

Докато общите лихвени проценти на руския ипотечен пазар са около 14%, субсидираните жилищни кредити се отпускат при лихви до 8% - и 6% за млади семейства - като разликата се покрива от държавния бюджет.

Руските граждани бързаха да вземат ипотечни кредити или поради страха, че програмата няма да бъде удължена след лятото, или за да инвестират бързо обезценяващите се рубли в недвижими имоти, се казва в доклада на ЦБР. 

Политиците и регулаторните органи изразиха опасения, че субсидираните заеми имат обратен ефект, като прегряват цените на жилищата, вместо да направят жилищата по-достъпни и да стимулират търсенето.

Друг фактор, допринасящ за вътрешния кредитен бум, е отпускането на заеми на лица, които купуват активи от международни компании, принудени да ги продадат поради санкции или отчуждени от държавата.

Общият портфейл от корпоративни кредити на банките нараства с над 20% през 2023 г., като 500 млрд. рубли от новите кредити са свързани със сделките с чуждестранни компании, напускащи Русия, се посочва в доклада на ЦБР. 

Капиталът и балансите на кредиторите бяха поблазнени и от намаляването на рисковите разходи поради облекчаването на регулаторните изисквания и значителната валутна преоценка, се допълва в доклада.

"Банковият сектор изглежда стабилен и в момента не виждам никакви червени флагове", каза Александра Прокопенко, сътрудник в Carnegie Russia Eurasia, която преди това е работила за CBR. "Секторът отново натрупва пари. Ако руската икономика се сблъска с друг външен шок, тя ще има буфери, които могат да бъдат използвани - и няма да се налага правителството да харчи пари, за да я спасява."

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии