Шофьорският изпит в тази държава отнема няколко секунди и струва 1,20 евро

В коя държава е най-лесно и в коя най-трудно да се изкара книжка?

 

Да можеш да шофираш все повече се превръща в необходимост. Взимането на книжка в някой страни обаче е много по-трудно и много по-скъпо от други. В България за 4 години цените на шофьорските курсове се качват с над 400 лв. като средно цената на един курс е 1400 лв. Коя е обаче държавата, в която е най-лесно да изкараш книжка и коя е най-трудно? Сайтът Zutobi прави това сравнение:

Държавата, в която най-лесно се взима книжка

Снимка: Ладислав Цветков

Страната с най-лесния шофьорски изпит в света е Индия. За да изкараш шофьорската книжка е нужно само да караш направо и да завиваш. По време на шофьорския изпит в Индия кандидатите трябва да карат само направо, да завият наляво и да спрат след 45 метра, за да преминат, обясняват на сайта. Тестът е много прост и процентът на преминаване е изключително висок. Но с повече от 10 милиона шофьорски книжки, издавани в Индия всяка година, полагането на изпита в най-населената страна в света следва специални правила.  

 

Индия има най-смъртоносните пътища в света. През 2011 г. почти 74 милиона превозни средства са били регистрирани по пътищата, а 196 000 души загиват в трафика всяка година. 

Поради огромните тълпи и опасности по пътищата, кандидатите полагат шофьорски изпити на частни изпитни писти или на паркинги. Освен кратък шофьорски изпит, курсистите трябва да имат поне девет верни отговора на писмен тест, състоящ се от 20 въпроса, а цената на шофьорския изпит е само 1,20 евро.  

 

Страната, в която е най-трудно да изкраш книжка 

Снимка: iStock

От друга страна порталът посочва, че Хърватия е страната, в която най-трудно се полага шофьорският изпит. Те заявяват, че 85 часа шофиране е задължителна част от полагането на шофьорски изпит в Хърватия, което го прави невероятно скъп около 1100 евро.  

А именно те обясниха, че средната цена на курсовете в света е 127 евро, хърватите трябва да платят средно с 991 евро повече от повечето страни. 

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст