1 USD
1.84113 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,629.6

Shell разби рекорда си за годишна печалба от 2008 г. насам

Свят

Shell отчете рекордна печалба и за четвъртото тримесечие от 9,8 млрд. долара

Shell реализира рекордна печалба от близо 40 млрд. долара през 2022 г., слагайки край на една бурна година, в която скокът на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна вдигна търсенето на гориво, казва Reuters.

Годишната печалба достигна 39,9 млрд. долара, повече от два пъти спрямо предходната година и далеч надвишавайки предишния рекорд от 31 млрд. долара през 2008 г.

Снимка: Shell

„Възнамеряваме да останем дисциплинирани, като същевременно осигуряваме убедителна възвръщаемост на акционерите“, каза главният изпълнителен директор Ваел Сауан в изявление относно първите печалби, откакто пое кормилото на 1 януари.

Shell също отчете рекордна печалба за четвъртото тримесечие от 9,8 млрд. долара на фона на силното възстановяване на печалбите от търговия с втечнен природен газ (LNG), надминавайки прогнозите на анализатори за печалба от 8 млрд. долара.

Исторически годишни печалби отбелязват и американските петролни компании Exxon Mobil и Chevron, като най-големите петролни и газови компании на Запад се очаква да реализират комбинирани печалби от близо 200 млрд. долара за годината, според данни на Refinitiv.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии