1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Изпълнителният директор на Shell напуска компанията

Свят

Бен ван Бюрден се готви да напусне поста си през 2023 г.

Изпълнителният директор на Shell Бен ван Бюрден напуска поста си през 2023 г., съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници. Според тях компанията вече е избрала четирима кандидати, които могат да го заместят.

Бен ван Бюрден започва работа в петролната компания през 1983 година и е неин изпълнителен директор от 2014 г. През тези близо 10 години той беше начело в няколко големи кризи, включително и пандемията от коронавируса. 64-годишният ван Бюрден реализира мащабната операция по сливането с BP Group на стойност 53 млрд. долара през 2016 г.

През последните няколко месеца главният изпълнителен директор на компанията се зае и със смяната на седалището на на компанията – от Хага в Лондон. Той започна да я подготвя и за енергийния преход, тъй като компанията си поставя амбициозни зелени цели в сектора. Те обаче ще бъдат движени от новия директор, който ще трябва да се бори и с последиците от войната в Украйна и санкциите срещу руския енергиен сектор.

Спряганият за наследник ван Бюрден е канадецът Ваел Саван, който отговаря за интеграцията на газа и възобновяемите енергийни източници. Своите шансове има и Хюберг Вигевено, който ръководи дейността на рафинериите, както и Шиниъд Горман и Зое Юйнович, които са финансовите директори на Shell. На този етап още няма официално решение кой ще оглави компанията

От Shell отказват да коментират информацията на Reuters.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии