1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Шефът на "Бритиш петролиум" подаде оставка

Свят

Каква е причината?

Главният изпълнителен директор на петролния гигант "Бритиш петролиум" Бърнард Лууни подаде оставка. Като причина се посочват "личните му отношения с колеги". 

От компанията съобщиха, че наскоро са започнали разследване на предполагаеми неправомерни връзки на Лууни с колеги, без да се посочва нещо по-конкретно. Лууни е признал, че първоначално не е бил "напълно прозрачен" в отношенията си. Говорител на "Бритиш петролиум" каза, че компанията има ясна ценностна система и бордът на директорите очаква всички да се държат в съответстиве с тях, особено що се отнася до ръководителите, които трява да бъдат модел на подражание. 

Знае се, че Бърнард Лууни е имал по-публичен профил от своите предшественици, откривайки акаунт в "Инстаграм", докато води фирмата през бурен период. Мандатът му съвпадна с пандемичните локдауни, когато търсенето на петрол и газ спадна рязко, както и с началото на войната в Украйна, което доведе до скок на цените на енергията и принуди фирмата да напусне Русия. Лууни имаше план за компанията да бъде с нулеви емисии на вредни газове до 2050 година, но наскоро бе критикуван от екологични групи за разводняване на първоначалните му цели. 

От компанията съобщиха, че не са вземани решения, свързани с обезщетяването на Лууни. Той получи повече от 10 милиона паунда като заплата и бонуси миналата година, тъй като растящите цени на петрола тласнаха печалбите на фирмата до рекордо ниво.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии