1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

САЩ може да изпадне в дефолт до 5 юни

Свят

Това ще се случи, ако дотогава не бъде увеличен таванът на дълга на страната

В петък Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън удължи крайния срок за повишаване на тавана на федералния дълг, заявявайки, че правителството може да изпадне в дефолт (неплатежоспособност по задължения) на 5-и юни, ако дотогава не бъде увеличен таванът на дълга на страната от 31,4 трилиона долара, пише БНР.

Преди това Йелън беше посочила като най-ранна дата за евентуално изпадане в просрочие по дълг още на 1-ви юни.

"Въз основа на най-новите налични данни сега изчисляваме, че Министерството на финансите няма да разполага с достатъчно ресурси, за да изпълни задълженията на правителството, ако Конгресът не е повишил или суспендирал лимита на дълга до 5-и юни“, посочи Джанет Йелън в писмо, адресирано до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Удължаването дава повече време на преговарящите от Белия дом и Конгреса за сключване на сделка за повишаване на законовия таван на капацитета за федерални заеми.

Йелън посочи каза, че нейният министерство ще извърши планирани плащания за повече от 130 милиарда долара през първите два дни на юни, включително към ветерани, получатели на социално осигуряване и Medicare.

"През седмицата от 5 юни Министерството на финансите е планирано да извърши плащания и трансфери на стойност около 92 милиарда долара", включително приблизително 36 милиарда долара тримесечна корекция към доверителните фондове за социално осигуряване и Medicare, пише още до Конгреса Джанет Йелън.

"Следователно нашите прогнозирани ресурси биха били недостатъчни, за да се изпълнят всички тези задължения", каза тя.

"Научихме от миналите спорове за лимита на дълга, че чакането до последната минута за суспендиране или увеличаване на лимита на дълга може да причини сериозна вреда на доверието на бизнеса и потребителите, да повиши разходите за краткосрочни заеми за данъкоплатците и да повлияе негативно на кредитния рейтинг на Съединените щати", добави Йелън.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии