Google дарява 1 млн. долара за фонда за встъпване в длъжност на Тръмп
Компанията се присъединява към други технологични гиганти
Кое е толкова специфично при тази напитка?
ЮНЕСКО официално добави японското оризово вино към своя списък на „Нематериалното културно наследство на човечеството“. По-конкретно, ЮНЕСКО добави „традиционните знания и умения за приготвяне на саке с коджи в Япония“.
„Саке е алкохолна напитка, направена от зърнени храни и вода, която е дълбоко вкоренена в японската култура. Занаятчиите използват плесен коджи, за да превърнат нишестето в съставките в захар. Те наблюдават процеса, за да се уверят, че плесента расте при оптимални условия, като регулират температурата и влажност, ако е необходимо", обясни ЮНЕСКО в новия си списък за напитката, която датира от 2500 години, пише foodandwine.com.
Както отбелязва ЮНЕСКО, сакето се разглежда като "свещен дар от божествата" и се пие на фестивали, сватби и други ключови културни моменти от векове. И въпреки че можете да откриете, че продуктът се произвежда масово днес, все още има хора, които продължават да поддържат традицията и да го правят сами- и именно тези хора и практики ЮНЕСКО иска да признае и защити.
Тези производители на саке са известни като „тоджи“, които ръководят работата в пивоварните за саке и учат по-младите поколения чрез практически стажове. „Тъй като правенето на саке изисква много ръце и силна екипна работа, практиката насърчава социалните връзки между занаятчиите“, добави ЮНЕСКО. „Това също ги обединява с местните жители, включително фермерите, които осигуряват съставките, като по този начин допринасят за социалното сближаване.“
Въпреки че процесът на приготвяне на саке - който включва ориз, вода, мая и оризова плесен коджи - вече е признат от ЮНЕСКО, същото трябва да се случи и с ориза. Както отбелязва Асошиейтед прес, за да може даден продукт да бъде категоризиран като японско саке, оризът трябва да е отгледан и произведен в Япония.
Това също е доста трудоемък процес за приготвяне на саке, тъй като изисква постоянно наблюдение и постоянно разбъркване на съставките в продължение на дни, седмици и вероятно месеци, всички в перфектен баланс, за да се гарантира, че това, което получавате в чашата си, е съвършенство.
„Това означава много за Япония и за японците“, сподели в изявление Такехиро Кано, японският посланик в ЮНЕСКО. „Това ще помогне за подновяване на интереса към традиционното производство на саке.“
*Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.
Компанията се присъединява към други технологични гиганти
Уведомлението от страна на доставчика по дългосрочния договор с Азербайджан е постъпило на 6.01.25 г.
Какви са прогнозите на експертите