1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

С яхта в Гърция: Какви документи трябва да представим при проверка?

Свят

От българското консулство в Солун предупреждават за възможни проверки

Гърция е популярна дестинация не само за почивка, но и за разходка с лодка, катамаран или друг плавателен съд. Какво обаче трябва да вземем под внимание, ако управляваме лодка в южната ни съседка?
От консулството в Солун предупреждават за възможни проверки, както и за документацията, която трябва да бъде представена на гръцките власти, в случай че я поискат. 
 
Посолството на Република България в Атина информира българските граждани, притежатели на Свидетелства за правоспособност - водач на кораб по море, че са възможни проверки от представители на Отдел пристанищна полиция, към Пристанищен корпус – Гръцка брегова охрана на Министерство на корабоплаването. 
Проверките се извършват на лица, управляващи моторни лодки, съгласно условията на чл. 3, алинея 19 от Регламент определящ реда за провеждане на изпити за водачи на моторни лодки, на обучители за управление на моторни лодки, регистрация на школи да обучение на водачи на моторни лодки, обнародван на 13 май 2013 г., а именно „Удостоверения за управление на моторни плавателни съдове издадени в чужбина на гръцки или чужд гражданин, се признават ако са издадени или признати официално от властите на издаващата държава“.
 
При проверка от представители на Пристанищен корпус – Гръцка брегова охрана, притежателите на Свидетелства за управление на кораб, издадени от друга държава следва да представят следните документи:
 
  • Официален превод на притежаваното Свидетелство, на гръцки език;
  • Удостоверение от Посолството или Консулството на съответната държава издала документа, потвърждаващо компетенциите на държавния орган, издал документа или официалното признаване от държавата на Свидетелството и издаващия го орган, в случай че той не е част от държавната администрация.
От консулството напомнят, че неизпълнението на предписанията на пристанищните власти за представяне на посочените документи води до налагане на административни санкции за гражданите.
 
От министерството на транспорта и съобщенията коментираха новите правила, засягащи собствениците на моторни лодки:

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ подготвя в спешен порядък за гръцките пристанищни власти информация за издаваните у нас видове сертификати и свидетелства за управление на плавателни съдове. Поводът е информация, получена чрез посолството на Република България в Атина, че са възможни проверки на плавателни съдове от представители на отдел „Пристанищна полиция“, към Пристанищен корпус – Гръцка брегова охрана на Министерство на корабоплаването, коментират от министерството.

На интернет страницата на ИА „Морска администрация“, както на български, така и на английски език е осигурена възможност за онлайн проверка за валидността на свидетелствата за правоспособност на българските морски лица, се казва още в позицията на ведомството. 

От там припомнят още, че националните законодателства на държавите от Европейския съюз са хармонизирани. Сертификатите, издадени в България са на български и английски език. В европейското законодателство не е предвидено изрично изискване те да са преведени на езика на държавата, в която се управлява плавателният съд.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии