1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Русия няма да продава петрол на страни, които подкрепят ценовия таван от 60 долара за барел

Владимир Путин подписа указ, забраняващ продажбата

Руският президент Владимир Путин подписа указ, забраняващ продажбата на петрол и петролни продукти на страните, които се присъединиха към ценовия таван от 60 долара за барел. Това са държаните от Г-7, Европейският съюз и Австралия. 

Забраната за продажба на петрол влиза в сила с официалното публикуване на указа, т.е. от 27.12.2022г.. Кога ще заработи забраната за продажба на петролни продукти, ще реши правителството, пише в документа, цитиран от БНР.

Според указа доставката на руски петрол и петролни продукти в страните, които поддържат ценовия таван може да се извършва по изключение със специалното разрешение на президента. 

Путин анонсира подписването на указа още миналия четвъртък. Тогава той заяви пред журналисти в Кремъл, че ценовият таван няма да повлияе на руската икономика.

"Този таван не води до никакви загуби за руската енергетика, икономика и бюджет, защото така или иначе продаваме на тези цени".

Ценовият таван влезе в сила на 5 декември. Той предвижда забрана за продажба на транспортиран по море руски петрол на цена над 60 долара за барел. Очаква се на 5 февруари догодина да заработи  аналогично ограничение върху износа на руски петролни продукти. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии