След бартер с Иран на авточасти срещу шамфъстък: Китай ще разменя стоки и с Русия

През 2021 г. пък Китай изнася авточасти на стойност 2 млн. долара за Иран в замяна на шамфъстък

 

Русия и Китай може да започнат да използват схеми за бартерна търговия, заради западните санкции и проблемите с банковите преводи, съобщава Reuters. Очакванията са първата сделка да е в сферата на селското стопанство и да се осъществи още тази есен. Тези мерки се взимат тъй като Москва и Пекин се опитват да ограничат използването на банкови системи, наблюдавани от САЩ.

Проблемите с плащанията

Въпросът за проблемите с плащанията бе на дневен ред при обсъжданията по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Китай през май. Решението да се използват малки регионални китайски банки, чиито дейности са по-трудни за откриване от Вашингтон, не помогна за прекратяването на проблемите с плащанията.

След като през юни САЩ разшириха вторичните санкции, разплащанията между Русия и Китай станаха практически невъзможни, дори в юани. Бартерните сделки ще позволят на Москва и Пекин да заобиколят проблемите с плащанията, освен това ще намалят видимостта на западните регулатори върху техните двустранни транзакции и ще ограничат валутния риск.

В края на юли източник на руската медия "Комерсант", цитирани от Business Insider, казват, че около 80% от плащанията от Русия към Китай в юани се връщат обратно заради опасенията на китайските банки да не попаднат под вторичните санкции. Заради всичко това китайският експорт в Русия през първото тримесечие падна с 16%.

 

Мениджър на голяма руска банка казва пред Reuters, че се подготвя бартерна сделка, но отказа да разкрие подробности. Един източник, който работи в сферата на разплащанията, съобщава, че се обсъжда търговия с Русия за износ на хранителни продукти. Министерството на промишлеността и търговията на Русия и Министерството на търговията на Китай не отговориха на въпроси относно бартерната търговия със стоки.

История на бартерни сделки

Това няма да е първият път, в който Китай и Русия използват бартерни сделки. През 2019 г. Китай се съгласи да търгува палмово масло на стойност близо 150 милиона долара от Малайзия в замяна за строителни услуги, продукти от природни ресурси и гражданско и отбранително оборудване. През 2021 г. китайска компания е изнесла авточасти на стойност 2 милиона долара за Иран в замяна на шамфъстък.

Ако схемата се реализира, това ще е първата бартерна сделка между Китай и Русия от 30 години насам.

Прозрачност при сделките

Прозрачността при средствата за търговия е един от най-големите фактори, който възпрепятства двустранната търговия между Китай и Русия. Глобалната система за финансови съобщения SWIFT остава опция за несанкционираните банки, но това е „международна банкова система, която е напълно прозрачна за нашите приятели, сред които американците“, казва посредник по плащанията пред Reuters.

„Колкото по-малко SWIFT се използва за извършване на междубанкови операции между руски и китайски банки, толкова по-спокойно е.“

Системата за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS) на Банката на Русия и китайската платежна платформа CIPS все още не са напълно свързани. По данни на Reuters, управителката на Руската централна банка - Елвира Набиулина е говорила за платежната система BRICS Bridge, която ще играе ролята на мост и ще помогне за свързването на двете финансови системи. Напредъкът все пак остава бавен.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст