1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Рядък скелет на динозавър, известен като "Бари", се продава на търг в Париж

Свят

Висок е 2 метра и е дълъг 5 метра, а цената му е внушителна

Необичайно добре запазен скелет на динозавър - камптозавър, известен като Бари, ще бъде продаден на търг в Париж следващия месец, пише CNN. 

Динозавърът, който датира от края на юрския период преди около 150 млн. години, е открит за първи път в Уайоминг през 90-те години на миналия век. Първоначално той е реставриран през 2000 г. от палеонтолога Бари Джеймс, от когото получава името си. 

Италианската лаборатория Zoic, която придобива Бари миналата година, е извършила допълнителна реставрация на скелета, който е висок 2,1 метра и дълъг 5 метра.

"Това е изключително добре запазен екземпляр, който се среща доста рядко", казва Александър Джикело от парижката аукционна къща Drouot, където ще се проведе продажбата.

"Ако вземем за пример черепа му, 90% от него са запазени, а останалата част от динозавъра (скелета) - на 80%", каза той. 

Екземплярите от динозаври са рядкост на пазара на изкуство, като в световен мащаб се продават не повече от няколко екземпляра годишно, казва Джикело.

Очаква се скелетът, който ще бъде показан на публиката в средата на октомври, да достигне до 1,2 млн. евро, когато бъде обявен за продажба на 20 октомври.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии