Рядък скелет на динозавър, известен като "Бари", се продава на търг в Париж

Свят

Висок е 2 метра и е дълъг 5 метра, а цената му е внушителна

Необичайно добре запазен скелет на динозавър - камптозавър, известен като Бари, ще бъде продаден на търг в Париж следващия месец, пише CNN. 

Динозавърът, който датира от края на юрския период преди около 150 млн. години, е открит за първи път в Уайоминг през 90-те години на миналия век. Първоначално той е реставриран през 2000 г. от палеонтолога Бари Джеймс, от когото получава името си. 

Италианската лаборатория Zoic, която придобива Бари миналата година, е извършила допълнителна реставрация на скелета, който е висок 2,1 метра и дълъг 5 метра.

"Това е изключително добре запазен екземпляр, който се среща доста рядко", казва Александър Джикело от парижката аукционна къща Drouot, където ще се проведе продажбата.

"Ако вземем за пример черепа му, 90% от него са запазени, а останалата част от динозавъра (скелета) - на 80%", каза той. 

Екземплярите от динозаври са рядкост на пазара на изкуство, като в световен мащаб се продават не повече от няколко екземпляра годишно, казва Джикело.

Очаква се скелетът, който ще бъде показан на публиката в средата на октомври, да достигне до 1,2 млн. евро, когато бъде обявен за продажба на 20 октомври.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст