Разкриха тайната на строежа на пирамидите в Египет

Свят

Ново изследване показва как са били построени тези мистериозни обекти

 

Археолозите, работещи върху пирамидите в Египет, откриха нови доказателства, които биха могли да предложат отговори на важен аспект от тяхното изграждане.

Древните структури са сред най-емблематичните в света и предизвикват особено очарование както от историци, така и от туристи.

Те са построени, за да съхраняват тленните останки на древните египетски фараони, а най-голямата е Голямата пирамида, достигаща 146,6 метра. Най-старата пък е стъпаловидна пирамида в некропола Сакара, която е на около 4700 години.

Един аспект на пирамидите обаче е очаровал археолозите и той е- как са били конструирани. По-конкретно как хилядите тонове камък, използван за изграждането им, са транспортирани до там, пише Unilad. Дори с нашата модерна технология преместването на толкова много камъни би било подвиг.

Е, сега археолозите, изучаващи пирамидите, публикуваха документ, изследващ строежа на пирамидите и вече имат отговор на въпросът как са били построени- и не, не става дума за извънземни.

Няколко хиляди години по време на Индустриалната революция Обединеното кралство успяваше с преместването на камъни на големи разстояния, но те откриха, че това става лесно, когато се прави под вода.

Има само един проблем с това в Египет близо до пирамидите, който може би сте забелязали, и това е, че няма много вода.

И тук новото изследване дава отговор, защото екип от университета на Северна Каролина Уилмингтън предположи, че древните строители са използвали ръкав на река Нил, който сега е изгубен сред пустинята и земеделските земи. Това само по себе си не е нова теория, но екипът представи доказателства, които може действително да са открили изгубения воден път.

Съавторът на изследването проф. Еман Гонейм каза пред BBC: „Никой не беше сигурен за местоположението, формата, размера или близостта на този мега воден път до действителното място на пирамидите.“

Бизнес Видео Подкаст