"Приятен и способен служител": Какво казват колеги за норвежкия гражданин, свързан с пейджърите в Ливан?

Свят

bTV се свръза с настоящия му работодател

 

Норвежкият гражданин Ринсън Хосе, който има регистрирана фирма в България и беше свързан със смъртоносните атаки с пейджъри в Ливан, е в неизвестност от 18 септември 2024 г. Това е денят след взривовете в Ливан. 

От 2020 г. той е служител на голяма компания в Норвегия, а bTV се свърза с неговия работодател. Той каза, че в компанията служителите го описват като "приятен и способен колега". Той обясни още, че Хосе е трябвало да присъства на конференция в Бостън, САЩ миналата седмица. Заминал е, но не се е качил на полета за връщане обратно. Оттогава следите му се губят и никой не е успял да се свърже с него. "Конференцията е за управление на връзките с клиентите (CRM) и е свързана с неговата работа", каза за bTV мениджърът му. 

Снимка: bTV

Какво знаем за фирмата, която Ринсън Хосе е регистрирал в България - Norta Global? 

Справка в Търговския регистър показва, че подписът му е заверен от консула на България в Осло. Внасянето на капитала е осъществено в банков клон в София, без Хосе да присъства лично. Свързахме се със служители на банката, за да проверим дали е възможно да бъде издадена банкова сметка на юридическо лице, без собственикът на фирмата на присъства на място. Оказва се, че в конкретната банка това е възможно. Предлага се и услуга за онлайн издаване на сметка, но тя е само за ЕООД и ЕТ, тъй като при тях лесно се установява собствеността. 

Според разследващите у нас през сметката на фирмата са преминали парични потоци в размер на 1,6 млн. евро, а парите са били изпращани към Унгария.  

 

Стоки на норвежки гражданин, свързан с взривените пейджъри в Ливан и Сирия, не са минавали през България. У нас той има само административен адрес, казват още от ДАНС. 

Снимка: Ройтерс

Справка в норвежкия търговски регистър показва, че Ринсън Хосе има регистрирана фирма със сходно име и в Норвегия - NortaLink Jose. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст