Първото в света летище без документи отваря врати през 2025 г.

Коя е държавата, която дава началото на тази иновация?

 

Иновациите свързани с пътуването и летищата продължават. Пътуващите не трябва да представят своите бордни карти, за да се качат на полети на международното летище Zayed в Абу Даби през следващата година. От тогава ще се използва лицево разпознаване, съобщава Euronews.

Летищата в Абу Даби разработват проект „Интелигентно пътуване“, който включва внедряване на изкуствен интелект за биометрично удостоверяване във всички контролно-пропускателни пунктове на летището до 2025 г. Проектът ще използва базите данни на Федералния орган за самоличност, гражданство и информация от митници за автоматично удостоверяване на пътниците, според изявление от юли на местното правителство.

Идва ли краят на бордните карти?

Etihad Airways вече разполага с биометрични системи, които използват лицево разпознаване преди качване на борда. Това означава, че хората няма да имат нужда от своите бордни карти, за да се качат на един от самолетите на Etihad. Технологията се внедрява и за пет допълнителни авиокомпании при чекиране.

Тези нови технологии означават, че ще са необходими приблизително седем секунди от 25-те на обикновените обособени места за проверка на документи, за да преминете през целия процес на проверка на билети и документи за пътуване. Проектът ще подобри производителността на авиокомпаниите като ефективно ще открива измами и фалшификации в идентификационните документи.

 

Биометричният напредък на летищата в ЕС

Снимка: YouTube

През май италианските власти изпробваха подобен софтуер, наречен FaceBoarding, който използва лицево разпознаване на две летища: Milano Linate и Catania. Има определени места на литището, където пътуващите трябва покажат документите си и да сканират лицата си. SEA, компанията, управляваща новата италианска система, казва в уебсайта на летище Milano-Linate, че данните на тези, които използват FaceBoarding, ще бъдат обработвани само за необходимите цели. 

ЕС също се готви да пусне своята система за EES, автоматична система за регистрация за пътници от страни извън ЕС. Тази система изисква от пътниците без дългосрочни визи да сканират лицата и паспортите си, когато пресичат границите на ЕС. Името, биометричните данни и датата на влизане/излизане на пътника ще бъдат записани и запазени до три години след всяко пътуване. Системата ще стартира на 10 ноември.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст