1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Откриха забранен китайски памук в стоки на пазара

Откриха забранен китайски памук в стоки на пазара

САЩ забрани внос на стоки, прозиведени в Синдзян, заради нарушение на човешките права

 

Следи от забранен китайски памук са открити в 19 процента от извадка от стоки, продавани от американски и световни търговци на дребно през изминалата година, показва проучване.

В проучването изследователи от анализаторите на природните ресурси - фирмата за изотопни тестове Stratum Reservoir и ДНК лабораторията Applied DNA Sciences, са анализирали проби от дрехи, памучни тампони и обувки от големи търговци на дребно и платформи за електронна търговия, пише БТА. 

Учените са използвали изотопно тестване, което може да свърже памука с конкретни географски райони чрез анализиране на концентрацията на стабилни елементи като въглерод и водород, налични както в културата, така и в средата, в която е отгледана, казват експерти. Те са тествали стоките за следи от памук от Синдзян, далечния западен регион на Китай.

През 2021 г. САЩ приеха закон, за да предпазят своя пазар от продукти, потенциално опетнени от нарушения на човешките права в Синдзян, където правителството на САЩ твърди, че Китай извършва геноцид срещу уйгурските мюсюлмани.

Китай отрича злоупотреби в Синдзян, основен производител на памук, който също така доставя голяма част от световните материали за слънчеви панели.

В продължение на години законодателите и търговските организации се опитват да държат продуктите, произведени с принудителен труд, извън веригата на доставки в САЩ. Но проучването показва, че новият закон не е непременно ефективен.

Федерален доклад, публикуван през 2022 г., изчислява, че памукът от Синдзян представлява приблизително 87 процента от производството в Китай и 23 процента от световното предлагане през 2020 г. и 2021 г. 

От 822 тествани продукта 19 процента са имали следи от памук от Синдзян, посочват изследователите. Проучването тества извадка от артикули от февруари 2023 г. до март 2024 г.

От артикулите, които са дали положителен тест за памук от Синдзян, 57 процента са били с етикети, твърдящи, че произходът на стоките е само от САЩ. При две трети от същите артикули се е установило, че памукът е бил смесен с памук и материали от региони извън Синдзян.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии