От „космически селфита“ до екстремни ситуации: 3 интересни космически разходки

Това са удивително красиви моменти, но не всички вървят по план

 

Джаред Айзъкман влезе в историята като първият човек, извършил частна космическа разходка. Неговото постижение следва стъпките на близо 260 други дръзки астронавти и космонавти, които смело са преодолели вакуума на космоса. Ето някои от най-красивите и ужасяващи моменти от историята на космическите разходки:

Първата космическа разходка

Снимка: Getty Images

На 18 март 1965 г. СССР изпраща първия човек извън космически кораб. Излизайки от „Восход 2“ през надуваем въздушен шлюз , разположен извън люка на космическия кораб, космонавтът Алексей Леонов прекарва 12 минути навън, свързан с пъпна връв.

Но тази първа по рода си дейност извън кораба не върви по план. Скафандърът, който Леонов носи, става твърд, когато е под налягане, което го затруднява да се движи или да прави снимки. Кабелът, свързващ го с "Восход 2", също се усуква, което го запраща в безтегловност. За да влезе вътре, Леонов трябва да отвори вентилите на скафандъра, за да намали налягането, да се придвижи до вътре и да затвори люка.

Бягството е толкова изтощително, че когато скафандърът му е прегледан на Земята, той съдържа няколко литра от неговата пот.

 

Първото космическо "селфи"

Едуин "Бъз" Олдрин е отговорен за това, което вероятно е първото „селфи“, направено по време на космическа разходка. По време на четиридневната мисия Джемини XII през ноември 1966 г. той извършва редица космически разходки, за да снима звезди, да тества оборудване и да извършва експерименти.

Точно преди края на първото си излизане в космоса, на втория ден от мисията, Олдрин монтира камера на ръба на люка в космическия кораб Джемини и я насочва към себе си. Полученото "селфи" показва едното му око и челото, осветени в шлема му, със синята извивка на Земята над рамото му.

 

В безтегловност и сам

Астронавтите смело стъпват извън своите космически кораби в продължение на почти 20 години по времето, когато Брус МакКендлес II извърши своето пионерско излизане в открития космос през 1984 г. Разликата с МакКендлес е, че той прави своето излитане без да е вързан към кораба. Всеки, който е гледал филма „Гравитация“ от 2013 г. със Сандра Бълок в главната роля, ще разбере колко ужасяваща е това перспектива.

За щастие на МакКендлес, той носи на гърба си ново устройство, задвижвано с азот, което можеш да се управлява с помощта на джойстици. Пилотираната маневрена единица (MMU) има 24 азотни тласкачи, които му позволяват да остане стабилен и да се движи в космоса.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст