1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Окончателно: Русия преминава от SWIFT към собствена финансова система

 

Новата система трябва да бъде защитена от външен натиск и да улесни руските банки

Русия разработва своя собствена система за предаване на финансова информация за преход от платежната система на Обществото за световна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT), каза руският заместник външен министър Александър Панкин, цитиран от Reuters.

Новата система трябва да бъде защитена от външен натиск и да улесни руските банки и техните клиенти да извършват международни плащания, каза Панкин.

Дипломатът добави, че някои държави са инициирали или са участвали в замразяването на руски активи, но това само е причинило неизмерими и непоправими щети на собствения им търговски авторитет. Той каза, че действието демонстрира на света какво е истинското значение на така наречения „базиран на правила международен ред“, подкрепян от САЩ и някои други западни страни.

Много страни са отбелязали, че западните санкции срещу Русия са незаконни и обмислят дедоларизация (процес на заместване на щатския долар като валута, използвана за търговия с петрол и други стоки), за да защитят своя суверенитет, каза Панкин.

Той подчерта, че Русия си запазва правото да предприеме специални мерки в отговор на нови санкции от Запада и при ескалация на ситуацията.

Откакто избухна конфликтът между Русия и Украйна, западните страни наложиха множество финансови санкции на Русия, включително изкарването на някои руски банки от SWIFT, замразяване на активите на Руската централна банка и забрана на транзакции с нея.

Но санкциите също донесоха някои ограничения върху използването на щатския долар, което поражда съмнения относно неговата безопасност. Някои експерти посочиха, че санкциите са дестабилизирали основата на доларовата хегемония и са ускорили упадъка на статута му.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5