1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Опашки се извиха пред банки и банкомати в Русия

БГ Бизнес
 

Днес рублата се понижи до най-ниското си ниво в историята

Редица медии съобщават за това, че хиляди руски граждани са се наредили пред клоновете на банките и банкоматите в опит да изтеглят спестяванията си, които рязко се обезцениха след започването на войната в Украйна.

След обявените от Запада санкции и изключването на централната банка на страната от системата за международни разплащания SWIFT днес рублата се понижи до най-ниското си ниво в историята.

Междувременно руската централна банка в опит да успокои населението заяви, че увеличава основната лихва в страната от 9,5% на 20%, което също е исторически връх.

‘In Moskou en andere Russische steden stonden er lange rijen voor de pinautomaten. Miljoenen Russen zullen last krijgen van de financiële #sancties.’ https://t.co/I2cVMzQET4 #bankrun #russia #rusland #wtshtf

— Johanneke (@johanneke150) February 28, 2022">

Клоновете на най-голямата руска банка в Европа пред неплатежоспособност

Европейската централна банка (ЕЦБ) е установила днес "фалит или възможен фалит" на европейския филиал на руската банка "Сбербанк", една от най-големите банки в страната, предаде Франс прес, предаде БТА. Причината е в значително теглене на депозити заради конфликта в Украйна и санкциите, приети от Запада.

Европейското подразделение на "Сбербанк", "Сбербанк Юръп" (Sberbank Europe AG), чиято централа се намира в Австрия, както и две нейни дъщерни дружества - "Сбербанк" в Хърватия и "Сбербанк" в Словения - изпитват сериозни проблеми на фона на руската военна операция в Украйна, посочва ЕЦБ.

В Чехия е стартирана процедурата за отнемане на лиценза на "Сбербанк" на територията на страната

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии