1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Защо западните банки си търсят нови служители в Русия?

Свят
 

Западните банки в Москва вече започнаха да изтеглят своите чуждестранни служители на високи позиции

Клоновете на чуждестранните банки в Русия, включващи американската Citigroup и австрийската Raiffeisen Bank International започнаха да търсят служители, след като властите в Москва блокираха възможностите им да напуснат страната. Това съобщи Reuters, позовавайки се на източници от бранша и агенция за подбор на персонал.

Западните банки в Москва започнаха да изтеглят своите чуждестранни служители, заемащи високи позиции и да проучват начините за напускане на руския пазар, след като Кремъл започна инвазията си в Украйна.

Снимка: iStock

Засилването на санкциите допълнително е ограничило възможностите им, казаха източници от бранша пред Ройтерс. Според тях Руската централна банка се е противопоставила на призивите да поеме управлението на местните бизнеси на чуждестранни банки, отчасти заради риска, че това може да подтикне вложителите да изтеглят средствата си.

Миналата седмица заместник-министърът на финансите Алексей Мойсеев обяви, че Москва ще блокира продажбата на местни дъщерни дружества на чуждестранни банки, докато руските банки в чужбина не започнат да функционират нормално.

Чуждестранните банки са започнали да наемат хора, след като са разбрали, че няма да могат лесно да напуснат Русия, според един от източниците.

Raiffeisen Bank International публикува 276 обяви за работни места през юли, докато Citigroup търси кандидати за заемане на 84 свободни позиции в Русия, според данни на платформата за набиране на персонал Headhunter.

След коментарите на Мойсеев персоналът на чуждестранните банки в Русия "въздъхна с облекчение", тъй като мнозина се опасяваха, че ще загубят работата си, ако чуждестранните банки решат да се изтеглят от страната, коментира източник от чуждестранна банка в Москва.

Чуждестранните банки са представлявали 11% от общия руски банков капитал в края на 2021 г., сочат данни на Руската централна банка. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии