Нито едно електронно оборудване не се смята за безопасно след атаките с устройства в Ливан

След взрива с пейджъри последва и експлозия на радиостанции

 

В момента, в който тълпи се бяха събрали, за да почетат паметта на някои от загиналите при нападенията с пейджър-бомби във вторник, експлозия предизвика хаос в Дахия, крепостта на „Хизбула“ в южната част на Бейрут, съобщава BBC.  

Видеозапис засне експлозията, на който се вижда как един човек лежи на земята и паникьосани хора, някои от които крещят, бягат.
Всичко това се случва малко преди да започнат погребенията на 11-годишно момче и трима членове на „Хизбула“, убити предишния ден.

Снимка: Ройтерс

В околността цари безредие, тъй като звукът от експлозията отеква по улиците. Скандиранията спряха. Събралите се хора се спогледаха, някои от тях недоверчиво. 

Тъй като се разпространяваха съобщения, че това е част от втора вълна експлозии, насочени към радиостанции, нито едно електронно оборудване не се считаше за безопасно.

Привърженици на „Хизбула“ спряха екипа ни няколко пъти, като поискаха да не използваме телефоните и фотоапаратите си.
Ливанските власти съобщиха, че най-малко 20 души са загинали, а други 450 са ранени в цялата страна, като се твърди, че в десетки домове, магазини и превозни средства са избухнали пожари.

Снимка: Ройтерс

Последните нападения вече се разглеждат като поредното унижение за подкрепяната от Иран групировка и като възможна индикация, че цялата ѝ комуникационна мрежа може да е била инфилтрирана от Израел.

Много хора тук неминуемо се чудят какво ще последва. Това е страна, която все още е шокирана и разгневена от случилото се във вторник, когато хиляди пейджъри избухнаха в тази синхронизирана атака, след като потребителите получиха съобщение, което смятаха, че идва от Хизбула.

Устройствата се взривиха, когато хората бяха в магазините или със семействата си вкъщи, убивайки 12 души, включително осемгодишно момиче и 11-годишно момче, и ранявайки около 2800 души.

Д-р Елиас Варак заяви пред BBC, че това е „най-лошият ден в живота му като лекар“. По думите му поне 60 % от хората, които е прегледал, са загубили поне едното си око, а много от тях са загубили и пръст или цяла ръка.

„Смятам, че броят на жертвите и видът на нанесените щети са огромни“, каза той. „За съжаление, не успяхме да спасим много очи, а за съжаление пораженията не се ограничават само до очите - някои от тях имат поражения в мозъка в допълнение към всички поражения по лицето.“ 

 

Съобщенията сочат, че пратката с пейджъри може да е била снабдена с експлозиви, преди да бъде взривена дистанционно.

"Хизбула" разпространи пейджърите на фона на опасенията, че израелските военни и разузнавателни служби използват смартфони за проследяване и убиване на нейни членове. Все още не е ясно как са били извършени нападенията.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст