Nike назначава нов шеф със заплата 1,5 млн. долара

Свят

Кой е новият изпълнителен директор?

 

Шефът на Nike ще се оттегли следващия месец. Щафетата ще бъде предадена на ветеран от компанията, който ще заеме мястото чу като лидер на най-голямата марка за спортно облекло в света на фона на силната конкуренция, съобщава BBC. 

Оттеглянето на Донахоу

В изявление Nike каза, че Джон Донахоу ще се пенсионира на 13 октомври, като ще остане в ролята на съветник до началото на следващата година, за да осигури плавен преход. Търсенето на маратонки на компанията се забави на международните пазари като Китай и цената на акциите на компанията падна значително. Но щом бе публикувано името на ветерана, който ще поеме управлението на Nike, акциите поскъпнаха с повече от 9% в следборсовата търговия.

 

Кой ще заеме поста?

В съобщението от Nike стана ясно, че Елиът Хил ще се върне отново на главна позиция. Хил е в Nike в продължение на 32 години и помогна на бизнеса да бъде разширен до над 39 млрд. долара. По-рано той бе президент в Nike, отговорен за потребителските пазари и управлявайки всички търговски и пазарни операции за брандовете Nike и Jordan, преди да се пенсионира през 2020 г.

Nike заяви в регулаторни документи, че заплащането на Хил като президент и главен изпълнителен директор ще включва годишна основна заплата от 1,5 млн. долара. Той ще поеме поста от 14 октомври. Анализаторите приветстваха хода. 

Какво успя да направи Донахоу за компанията?

Донахоу бе отговорен за засилването на онлайн присъствието на Nike, както и за стимулирането на повече продажби директно от клиенти, вместо да си партнира с други магазини на High Street или в търговски центрове. Той се присъедини към борда на компанията през 2014 г., преди да поеме ролята на главен изпълнителен директор през 2020 г. Мандатът му беше предизвикателство с огромни промени в пейзажа на търговията на дребно по време на пандемията и с рязко нарастване на инфлацията през следващите години.

Въпреки това бордът и Донахоу са решили единодушно, че той ще се оттегли от ролята си.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст