1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Най-вълнуващите и опасни дестинации в светa

Свят

Бихте ли посетили някоя от тях?

Приключенията и опасността са вродени в човешката природа. Желанието на хората да изследват непознатото може да ги отведе до интересни дестинации, които обаче могат да застрашат живота им. 

Ако обичате адреналина и не се плашите лесно, значи тези шест места са точно за вас, но на някои от тях е забранено за туристи. Все пак ето кои са най най-вълнуващите и опасни райони в светa:

Оймякон 

Оймякон е село в република Якутия (Русия), на левия бряг на река Индигирка. Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от това, че близо до него има термален извор. Това е едно от най-студените населени места на Земята. Има около 500 жители. Оймякон се намира близо до полярния кръг и продължителността на деня варира от три часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са „бели“ и е светло почти през цялото денонощие. Селото е разположено на около 987 м. надморска височина. Най-ниската измерена температура е била -79 °C в метеорологичната станция "Томтор" през 1933 г. За да оцелеете тук, се изисква смелост и максимална предпазливост. 

Връх Вашингтон

Връх Вашингтон, в Ню Хемпшир, е най-високият в Североизточната част на САЩ (1916.6 м.). В миналото планината е известна като „мястото на Великия дух “ или „мястото на Скрития“. Тя е популярна с непостоянното си време, както и с това, че все още държи рекорда за най-висока измерена скорост на вятъра, несвързана с торнадо или тропически циклон (372 км/ч.). Планината се посещава от туристи, като има и пътека, която пресича върха. Тук посетителите могат да опитат още летене с планер, каране на ски или участие в състезание по колоездене. 

Атол Бикини

Част от Маршаловите острови, съставена от едноименния атол, който включва 36 малки острови (б.а. - основните са Аомен и Бикини), във веригата Ралик, в Тихия океан. Състои се от голяма лагуна с дължина от 594 км. 

Бикини е производно от маршалското име “Pikinni”, (б.а. - "Pik" - повърхност и от "Ni" - кокосова палма). Именно оттук идва и наименованието на известния женския бански костюм.

Между 1946 и 1958 г. САЩ използват мястото като полигон за ядрени опити. Радиоактивността на острова е опасна за хората. Жителите на атола са със сериозни увреждания на здравето и продължават да се борят за обезщетение заради щетите, причинени от ядрените опити.

Змийският остров

Наричан е още и “Кеймада Гранде”, и заема място край бреговете на Бразилия в Атлантическия океан. Това е единственото местообитание на отровната златна копиеглава усойница, с гъстота между 2000 и 4000 екземпляра на 430 000 кв. м. Островът е затворен за обществеността, за да защити както хората, така и популацията на змиите. Достъп до него имат само представители на бразилския флот и избрани изследователи. 

Национален парк “Хавайски вулкани”

Хаваи е дом на Национален парк с вулкани, като сред тях има и активни като "Килауеа" и "Мауна Лоа". Открит е през 1916 г. и се простира на площ от 1348 кв. км. Вулканичната дейност в парка създава плажа с черен пясък “Калапана” (б.а. - сега покрит с лава от последното изригване). Легендата гласи, че ако от Хаваите бъде взета черна пясъчна скала, “крадецът” ще бъде преследван от богинята на вулкана Пеле, докато не бъде върната. В историческия център “Килауеа” има стая, където са изложени скалите, върнати от засегнати.

Планината Синабунг

Активен стратовулкан, който е на остров Суматра (Индонезия). За последно той изригва през юли 2021 г., като тогава изпраща огромен стълб от дим и пепел на 4500 м. в небето. 

Преди това през 2019 г. при друго изригване вулканът създава облак пепел с височина около 2 км., което го прави потенциално опасно място за посетители. Синабунг е част от тихоокеанския „огнен пръстен“ и изисква изключителна предпазливост в случай на предупреждения за сеизмична активност.  

Планината е представена в документалния филм на Вернер Херцог от 2016 г. “Into the Inferno” (б.а. - “В ада”).  

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии