Най-силните паспорти за юли 2024

Къде попада България в новата класация

Българският паспорт е на 14-о място в класацията на най-влиятелните паспорти в света според Henley Passport Index. Той дава на притежателите си възможност за пътуване без виза до 177 държави по света, като спрямо миналата година се изкачва с 4 места в класацията. Но кой е паспортът, който е златен ключ за всички пътешественици?

Кой е най-влиятелният и кой най-слабият паспорт 

Какво е червено отвън, лилаво отвътре и ви дава достъп до 195 дестинации по света без визи? Това е сингапурският паспорт, който обявен за най-мощния документ за пътуване в света в тримесечна класация на паспортите с най-голямо международно влияние.

Следващите паспорти, които се доближават до глобалната популярност на този на Сингапур, са паспортите на Япония, Германия, Франция, Италия и Испания, които заедно държат второто място и чиито граждани могат да се насладят на безвизово пътуване до 192 дестинации.

След това, на трето място в класацията, идват Южна Корея, Швеция, Финландия, Австрия, Ирландия, Люксембург и Холандия, всички от които имат привилегията на безпроблемни преходи до 191 дестинации, съобщава CNN.

Венецуела, Йемен, Нигерия, Сирия и Бангладеш са сред нациите, които са видели най-значителен спад в паспортната сила през последните 10 години, предизвикан до голяма степен от политически сътресения, влошаващи се икономически условия и гражданска нестабилност. Афганистан продължава да се счита за най-слабия паспорт в света, като неговите граждани се приемат само от 26 дестинации без виза.

Африка е начело в списъка на отказаните визи за ЕС

В ексклузивно ново изследване, проведено за Henley & Partners, резултатите показват, че около 3 на 10 или 30% от африканските кандидати за шенгенска виза са били отхвърлени, в сравнение с 1 на 10 кандидати в световен мащаб, въпреки че континентът има най-нисък брой заявления за виза на глава от населението. Колкото по-бедна е африканската страна на произход, толкова по-висок е процентът на отказ за нейните граждани. „Африканците са изправени пред троен удар: по-ниска сила на паспорта, по-високи нива на отхвърляне на визи и следователно ограничена икономическа мобилност“, каза професор Мехари Таделе Мару, който проведе изследването за визови пристрастия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст