1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Над 2 евро за литър стигна цената на дизела в Гърция

Свят

Гърците търсят алтернатива за отопление тази зима

Цената на дизела в Гърция премина 2 евро за литър. Властите започват проверки на бензиностанциите за качеството и цените на горивата след оплакване на много клиенти, че са заредили автомобилите им с разредено гориво, предава БНР.  

Цената на нафтата за отопление също се е повишила с 50 евроцента по-ниска от дизела за автомобилите. Създават се условия бензиностанциите да зареждат колите с нафта за отопление и да присвояват разликата в цената, предупреждават експерти.

 

Гръцкото финансово министерство вече обеща, че ще проверява качеството и вида на горивото, с което зареждат автомобилите.  То допуска и възможно да ограничи, но не и да спре както нелегалния внос на горива, така и продажбата на разредено гориво, смятат наблюдатели на пазара на горива.

В 46 области на Гърция дизеловите автомобили зареждат гориво на цена над 2 евро за литър, докато цените на бензина са по-ниски, както става ясно от специализирани сайтове. Гърците търсят алтернатива за отопление тази зима и заместват газа и електричеството с дърва и пелети. С 400% се е увеличило търсенето на печки с дърва.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии