1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Може ли да не вдигаш на шефа? Нов закон в Белгия го позволява

Свят

От 1 април влиза в сила закон, който позволява на служителите в Белгия да не отговарят в извънработно време

Компаниите с най-малко 20 служители трябва да установят правила относно „правото на прекъсване“ на персонала си от 1 април. Целта е да се намали бърнаут синдрома, както и да се подобри баланса между работа и личен живот.

Снимка: istockphoto

Правото на прекъсване на връзката дава възможност на служителите да останат офлайн или недостъпни извън работното време, така че хората могат буквално да прекъснат връзката си с работата и/или работодателя си, обяснява доставчикът на HR услуги Liantis на своя уебсайт. 

Tова означава, че правилата за "правото на прекъсване" трябва да бъдат заложени в колективен трудов договор или в трудовия правилник на компанията  най-късно в началото на следващия месец, пише Brussels Times.

Служителите и мениджърите трябва да бъдат обучени и запознати с правото за прекъсване на връзката. Компаниите трябва да имат адекватни насоки за използването на  дигитални инструменти по начин, който защитава периодите на почивка, отпуските и личния живот и семейния живот на служители си, както и да предотавят обучение и повишаване на осведомеността относно разумното използване на цифрови инструменти и рисковете, свързани с прекомерната връзка.

Снимка: Getty/Istock Photos

Новите права на служителите трябваше да влязат в сила от началото на годината, но бяха отложени за 1 април.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии