1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Мобилизацията разклаща сериозно руската икономика

Свят

Действията на Путин са засегнали потребителското доверие в бизнеса, сочи проучване

Доклад на Руската централна банка излезе с тревожни данни за руската икономика. Според данните частичната мобилизация на 300 000 резервисти да се сражават в Украйна е засегнала потребителското доверие в бизнес активността и вероятно ще се отрази на икономиката през следващите месеци.

"През септември възстановяването на икономическата активност се забави, а към края на месеца тенденцията започна леко да се влошава", се казва в доклада на изследователския отдел на централната банка.

„Частичната мобилизация“ предизвика изселване на повече от 350 000 руснаци от страната и влоши вече острия недостиг на работна ръка. Тя също така „повлия негативно на доверието на потребителите и бизнеса“, се посочва в доклада.

"Промяната в потребителските нагласи в условията на нарастваща несигурност може временно да забави възстановяването на потреблението в началото на четвъртото тримесечие", се казва в доклада, цитиран от БТА.

"Спадът на работната сила след частичната мобилизация може да усложни усилията на компаниите за преодоляване на ограниченията в предлагането и да ограничи общата тенденция в икономическата активност през следващите месеци."

В доклада се изтъкват и други икономически последици от нахлуването на Путин в Украйна. Отбелязва се, че въздействието на американските и европейските санкции върху петролния и високотехнологичния сектор все още не се е усетило.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии