Ливан с нови детайли около експлозивите, скрити в пейджъри

Tехнологията е била толкова напреднала, че практически не е могла да бъде открита

 

Според двама високопоставени ливански служители по сигурността Израел е извършил част от нападението си с устройство, насочено срещу „Хизбула“, като е скрил експлозиви в батериите на пейджъри, внесени в Ливан, като според тях технологията е била толкова напреднала, че практически не е могла да бъде открита, съобщава CNN. 

Снимка: bTV

Ливанските служители по сигурността наблюдаваха поредица от контролирани експлозии на някои от въоръжените пейджъри, докато продължаваше разследването на това кой е произвел безжичните комуникационни устройства и как те са попаднали в джобовете на Хизбула. 

Пейджърите, използвани в контролираните експлозии, са били изключени по време на атаката на 17 септември, което означава, че не са получили съобщението, което е накарало компрометираните устройства да се взривят. Служителите са имали възможност да видят от първия ред колко катастрофални биха били взривовете за тези, които са носели устройствата, и за другите около тях.

Снимка: bTV

Миналата седмица хиляди експлозии поразиха членовете на „Хизбула“, като във вторник бяха насочени към пейджърите им, а ден по-късно - към уоки-тока. По данни на ливанските здравни власти взривовете са убили най-малко 37 души, включително някои деца, и са ранили близо 3000 души, много от които цивилни минувачи. 

Групата е избрала аналоговите технологии, след като се отказва от мобилните телефони, за да избегне израелско проникване.

Снимка: Wikimedia Commons

Израел не е коментирал директно нападенията, но CNN научи, че експлозиите са резултат от съвместна операция на израелската разузнавателна служба Мосад и израелските военни. Израелският министър на отбраната Йоав Галант мълчаливо призна ролята на страната си в деня след нападението с пейджър, като похвали „отличните постижения, заедно с Шин Бет и Мосад“. Както Ливан, така и Хизбула обвиняват Израел за нападенията.

Един от източниците от ливанската служба за сигурност заяви пред CNN, че начинът, по който взривният материал е бил скрит в батериите на пейджърите, е бил толкова сложен, че не е могъл да бъде открит, но не уточни повече през какви проверки са преминали устройствата, преди да влязат в страната.

Вторият високопоставен източник от сферата на сигурността заяви, че е разгледал един от компрометираните пейджъри и е станал свидетел на контролираната му експлозия. Той заяви пред CNN, че взривният материал е бил „вграден“ в литиевата батерия на пейджъра и практически не е бил откриваем. Той добави, че никога не е виждал подобно нещо.

Импровизираното взривно устройство се състои от пет основни компонента:

 
  • източник на енергия,
  • инициатор,
  • детонатор,
  • взривен заряд,
  • кутия, в която се поставя всичко това.

Шон Мурхаус, бивш офицер от британската армия и експерт по обезвреждане на взривни устройства, заяви, че за да се въоръжат пейджърите, които вече имат останалите три компонента, са били необходими само детонатор и взривен заряд.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст