1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Компанията собственик на Zara увеличи печалбата си с 24%

Свят

Печалба на Inditex към октомври достига 3,1 милиарда евро

Испанската верига от магазини за дрехи и аксесоари Inditex, която притежава марките Zara и Bershka, отчита увеличение на нетната си печалба с 24 на сто за първите 5 месеца на фискалната година, до октомври, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Продажбите във физическите и онлайн магазини на най-големия търговец на дребно на модни стоки в света скачат с 19 на сто на годишна основа, малко над очакванията на анализатори. Inditex увеличи цените с 5 на сто и с повече от пролетта насам, за да компенсира повишаващите се разходи. 

Нетната печалба на компанията от началото на февруари до края на октомври достига 3,1 милиарда евро при 2,5 милиарда евро през същия период на миналата година. 

Продажбите на Inditex се увеличават с 11 на сто през третото тримесечие, с по-бавни темпове в сравнение са предходните месеци, което отразява отслабващото търсене от страна на потребителите.

През третото тримесечие продажбите на испанската верига от магазини за дрехи и аксесоари се увеличават с 16 на сто спрямо същия период на предходната година. В периода между началото на ноември и 8 декември те скачат с 12 процента на годишна база, обяви компанията. Тя се представя добре, откакто Марта Ортега, дъщерята на основателя на Inditex и мажоритарен собственик Амансио Ортега, пое ръководството на веригата през април, без да притежава правомощията на изпълнителен директор, отбелязва Ройтерс. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии