1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Какво гласи писмото, с което Илон Мъск освобождава 10% от служителите в Tesla?

Свят

Съкращенията на работни места се случват в момент, когато Tesla се бори със забавеното търсене на своите електрически автомобили

 

Илон Мъск изпрати на служителите на Tesla съобщение, в което обяви, че производителят на електрически превозни средства съкращава над 10% от работната си сила в световен мащаб.

Вътрешният имейл е изпратен около полунощ в Калифорния, според времевия печат, видян от Business Insider. Главният изпълнителен директор на Tesla заяви в писмото че е имало "дублиране на роли и работни функции в някои области", тъй като компанията се е разраснала бързо. 

През уикенда работниците на Tesla предположиха, че предстоят съкращения, тъй като в компанията се разпространиха слухове, че на някои мениджъри е било казано да предоставят на висшето ръководство списък с имена.

Отделно от това, през февруари Tesla започна да инструктира мениджърите да определят кои роли в компанията са критични за бизнеса. Това са първите мащабни съкращения в компанията, откакто през февруари 2023 г. тя освободи някои работници в завода си в Бъфало, Ню Йорк. 

По това време профсъюзът Worked United заяви в жалба, подадена до Националния съвет по трудови отношения (NLRB), че Tesla незаконно е у волнила част от персонала, твърдейки, че работниците са били уволнени "в знак на отмъщение за профсъюзна дейност и с цел обезкуражаване на профсъюзната дейност". Tesla отрича твърдението и заявява, че служителите са били уволнени поради лошо представяне.

Съкращенията на работни места се случват в момент, когато Tesla се бори със забавеното търсене на своите електрически превозни средства, а акциите на компанията са спаднали с над 31 % от началото на годината.

Пълният текст на писмото гласи следното: 

През годините се разраснахме бързо с множество фабрики по целия свят. С този бърз растеж се стигна до дублиране на роли и работни функции в някои области. Докато подготвяме компанията за следващата фаза на растеж, е изключително важно да разгледаме всеки аспект на компанията за намаляване на разходите и повишаване на производителността.

Като част от тези усилия направихме задълбочен преглед на организацията и взехме трудното решение да намалим броя на служителите си с повече от 10% в световен мащаб. Няма нещо, което да мразя повече, но трябва да се направи. Това ще ни позволи да бъдем икономични, иновативни и жадни за следващия цикъл на фазата на растеж. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии