1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Как футболните стадиони се борят с енергийната криза

Свят
 

Бундеслигата не е изключение от общия стремеж на германците да се справят с кризата

Нарастващите цени на енергията, предизвикани от войната в Украйна, принуждават германците да търсят повече начини за пестене на енергия. Бундеслигата не е изключение, въпреки че няма универсално решение за нейните 18 клуба.

От „Фрайбург“ казват, че за да се справят с растящите цени на енергията в Германия. В писмен отговор на запитване на DW клубът от Югозападната Бундеслига заяви, че отдавна се е стремял да „не зависи от колебанията на цените“, защото използва „устойчива енергия“.

Новият стадион на клуба, който започна работа едва миналия месец, наистина е сред най-добрите, когато става дума за използване на възобновяема енергия. Общо 6200 слънчеви панела на покрива на Europa-Park-Stadion генерират пикова мощност от около 2,4 мегавата. Единственият стадион в света, който може да надмине това, е този на истанбулския клуб „Галатасарай“, който има 10 400 слънчеви панела, произвеждащи 4,2 мегавата.

С повече от 1700 слънчеви часа годишно, Фрайбург се счита за най-слънчевия град в Германия. Нужди от електричество на стадиона трябва да бъдат изцяло покрити от фотоволтаичната система. Цялата нужда от отопление на стадиона, включително енергоемката подпочвена отоплителна система, идва от отпадъчна топлина, генерирана от близкия химически завод.

Снимка: Снимки: Личен архив
Подземно отопление и прожектори

„Байерн Леверкузен“ използва по-ефективно централно отопление и зелено електричество вместо газ или петрол, за да захранва своя стадион.

„Това означава, че използваме два енергийни източника, които не са пряко засегнати от настоящата критична ситуация с доставките“, казва клубът за DW. „А фактът, че обикновено купуваме зелена електроенергия предварително, ни дава дългосрочна енергийна сигурност.“

Освен това клубът отдавна работи за оптимизиране на използването на енергия. Например системата за подземно отопление на стадиона е „свързана с метеорологична станция, което гарантира, че се използва само когато действително е необходимо“.

Снимка: Facebook

Системата за подпочвено отопление също е ключова част от усилията на „Байерн Мюнхен“ за пестене на енергия. Системата на Allianz Arena вече не се захранва с газ, а от въздушна термопомпа, която черпи по-голямата част от енергията си от Слънцето.

Клубът е съкратил наполовина времето, през което външното LED осветление на арената е пуснато след свечеряване, и клубът разглежда възможността да намали продължителността на времето, през което LED прожекторите осветяват терена.

„В края на краищата ние също се интересуваме от това поради разходни причини“, каза говорител на "Байерн". — „В противен случай ще стане адски скъпо“.

Това повдига въпроса защо Бундеслигата не може просто да премине към по-ранни начални часове на мачовете, за да намали необходимостта от запалване на прожекторите. Германската футболна лига (DFL), която управлява Бундеслигата, посочва съществуващите телевизионни договори като пречка. Въпреки това изглежда има движение и по този въпрос.

Спестяването на енергия е „задача за обществото като цяло, която не се опитваме да избягваме“, каза Вердер Бремен. „Ние сме в тясна комуникация с DFL и телевизионните продуцентски компании по този въпрос. Една от многото идеи, които се обсъждат тук, е намаляването на използването на прожектори в следобедните игри.“

Въпреки това DFL изисква стадионите да осигуряват предписано ниво на интензитет на светлината, за да осигурят висококачествени телевизионни предавания. Друг потенциален препъникамък е фактът, че технологията на гол линията работи правилно само при достатъчно осветление.

Снимка: Reuters
Работа с наематели

Прожекторите на около половината от 18-те стадиона на Бундеслигата вече са превърнати в светодиодни. Въпреки че тези светлини са по-скъпи за закупуване от конвенционалните халогенни прожектори. Те са значително по-евтини за работа и имат по-дълъг експлоатационен живот.

Въпреки това, за клубовете от Бундеслигата, които не притежават изцяло стадионите, на които играят, всяко решение да направят такава инвестиция не зависи само от тях. "Айнтрахт Франкфурт", "Майнц", "Кьолн" и "Херта Берлин" са просто наематели. Други притежават само частично своите стадиони – като Вердер Бремен, който притежава 50% дял, а другата половина се държи от общината, или "Щутгарт", където разделението е 40/60.

Това е основната причина, поради която не може да има универсален списък от мерки за намаляване на потреблението на енергия в Бундеслигата. Всички клубове обаче търсят начини за пестене на енергия много преди Русия да започне инвазията си в Украйна – нещо, което направи въпроса много по-спешен.

Засега „Борусия Мьонхенгладбах“ не трябва да се притеснява от покачване на разходите, тъй като клубът има "дългосрочни договори на фиксирани цени" със своя доставчик на енергия.

Снимка: Reuters

От хладилници до басейни за възстановяване

Стадионът на „Мьонхенгладбах“ вече е осветен в зелено само в дните от мачовете, вместо всеки ден от седмицата. Борусия и повечето други клубове се обадиха.

Вердер Бремен, който заедно с „Фрайбург“ беше един от първите в лигата, който прие технология за създаване на енергия от слънчева светлина през март. Работната група има за целта му е да разкрие потенциални спестявания, независимо колко малки са те. Хладилниците в кетъринг зоната на стадиона вече остават рядкосрещани между дните на мачовете, както и климатиците през летните месеци. Клубът намали и температурата на подаване на парното.

В Allianz Arena в Мюнхен стаите се охлаждат или отопляват с 2°C по-малко от преди, в зависимост от това дали е лято или зима. Топлата вода в тоалетните е спряна. Наемателите на частни боксове сега трябва да кандидатстват за отоплението им. Преди това те стояха на определена температура през цялото време. Клубове като „Хофенхайм“ и „Мьонхенгладбах“ също спестяват от осветление както на закрито, така и навън, включително на паркингите си.

В Мьонхенгладбах играчите от Бундеслигата споделят своя резерв за възстановяване с резервите и юношите. Повечето от клубовете, които отговориха на запитванията на DW, казаха, че също така планират да използват възможно най-малко подземното си отопление не само на стадиона, но и в тренировъчните си съоръжения.

Фактът, че Световното първенство в Катар ще принуди Бундеслигата да спре от 13 ноември до 21 януари 2023 г., може да осигури на лигата най-големите икономии на енергия този сезон. Това, което ще се случи в Катар през тези 10 седмици, ще бъде съвсем друга история.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии