1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Наемите на колите в Европа поскъпват

Свят

Ето защо цените ще се повишават

Наемането на автомобили няма да е лесна задача това лято. Цените на наемите са скочили с 60% в сравнение с преди пандемията от коронавирус. 

Това сочат данните от проучване, проведено от специализирания британски онлайн портал iCarhireinsurance.com за застраховки на клиенти, които наемат коли под наем, пише БТА. 

Онлайн порталът разглежда условията за наемане на автомобил, които предлагат шест от водещите компании в сектора - Sixt, Hertz, Avis, Budget, Enterprise and Europcar, в шест популярни дестинации за летен туризъм в Европа - Барселона (Испания), остров Крит (Гърция), Дубровник (Хърватия), Даламан (Турция), Ница (Южна Франция) и град Фару, административен център на популярния туристически регион Алгарве в Португалия. 

Оказва се, че цените на автомобилите под наем в тези популярни сред туристите места продължават да нарастват и достигат до средно по около 640 евро за седмица през това лято или с 58 на сто повече в сравнение с летния сезон на предпандемичната 2019 г., когато средната седмична стойност на услугата бе около 404 евро, пише британското издание "Гардиън". 

Снимка: iStock

Например, ако желаете да наемете автомобил в района на турския курортен град Даламан за първата седмица на август, ще трябва да платите средно по около 522 евро, което е с над 50 на сто повече в сравнение с миналата година, по данни на iCarhireinsurance.com.

Цените са още по-солени, ако решите да наемете кола в Барселона в разгара на лятото. Наемът там на автомобил от средния клас, като Volkswagen Golf или Peugeot 308, ще струва около 668 евро за периода между 29 юли и 5 август, изчисляват експерти към специализираното онлайн издание. По същото време на миналата година това щеше да ви излезе близо 544 евро, а през 2019 г. - само около 292 евро.

Защо скачат цените на колите под наем?

Цените на автомобилите под наем се повишиха през 2022 г., след като по време на пандемията компаниите продадоха значителна част от автопарковете си, тъй като търсенето се срина. Когато интересът на потребителите отново се повиши след отмяната на повечето ограничения, наложени по време на кризата около КОВИД-19, се оказа, че фирмите за коли под наем изпитват затруднения да възстановят изцяло автопарка на фона на забавените доставки на нови автомобили поради глобалния недостиг на полупроводници.

Поради това някои от компаниите в сектора са принудени да купуват новите си коли на по-високи цени и съответно повишават стойността на услугата, която предоставят. 

Средната седмична цена от около 640 евро за кола под наем през август тази година е с 58 на сто по-висока от стойността на услугата (около 404 евро) преди избухването на пандемията, отбелязва в. "Гардиън". 

Все пак в някои от най-популярните туристически дестинации е възможно да наемате кола за през това лято и на по-ниска цена в сравнение със същия период на миналата година, например на гръцкия остров Крит или в Дубровник в Хърватия. Като цяло обаче се очертава автомобилите под наем да са по-скъпи през предстоящия ваканционен период. 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии