Инвестиционен банкер, спечелил злато на Олимпийските игри, обяснява как жонглира с двете си професии

Той работи на пълен работен ден в банка - ето как успява

 

Една от най-известните характеристики на кариерата в инвестиционното банкиране е натовареният график - 100-часовите работни седмици не са нещо необичайно. Консултирането и сключването на сделки не е професия, която обикновено позволява много свободно време, да не говорим за взискателни хобита или странични занимания. 

И все пак Джъстин Бест, анализатор в инвестиционното банкиране в базираната в Сан Франциско компания Union Square Advisors, успява да се противопостави на обичайното, пише Business Insider. На 1 август той спечели златен медал за САЩ в гребането на Летните олимпийски игри в Париж, въпреки че работи на пълен работен ден като младши банкер в технологично ориентирана бутикова банка. Това беше първото злато за отбора на САЩ в категория гребане от 60 години насам.

Между фотосесиите, празненствата и срещите с пресата 26-годишният Бест разказва как жонглира с работата си като банкер и интензивния си тренировъчен график. Той каза, че стратегията му включва свръхкомуникация с шефовете му, намиране на начини да работи по-умно, вместо по-усилено, и подкрепящ работодател. 

Гребец и анализатор

Бест спечели злато в състезанието за мъжка четворка без гребци, което представлява 2000-километрова надпревара между лодки с четирима гребци и без капитан на кормилото. Това е първият му олимпийски медал в живота, но Бест се състезава и на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. в дисциплината лодка за осем души, където той и отборът му заеха четвърто място.

Учи бизнес, инженерни науки и финанси в университета Дрексел във Филаделфия и след няколко други роли на анализатор се установява в Union Square през ноември 2021 г. Според уебсайта на банката, фокусирана върху технологиите, тя е представлявала компании като фирмата за дялово инвестиране Carlyle и стартъпа Blue Apron. 

"Харесаха ми секторите, които покриваме. Да чуя какво търсят големите компании при придобивания или инвестиции, да видя показателите в компанията и технологията, това е вълнуващо за мен", каза Бест.

Бест започва работа в Union Square Advisors няколко месеца след като се състезава в Токио през 2021 г. До около март тази година той следваше интензивен дневен график, който разпределяше времето му между тренировки и лична работа.

Графикът му е следният: Събуждане в 5:30 ч. за обучение в района на Източния залив. Завършва около 8:30 ч. и пътува с влака BART (Bay Area Rapid Transit) до офиса в Сан Франциско. Пристигане на работа към 9:30 ч., работа до около 17:30 ч., връщане с BART в района на Източния залив за втори кръг от обучение до около 20:30 ч., прибиране вкъщи, приключване на всякаква друга работа и следва лягане до около 23:00 ч.

"За мен това означаваше да си водя ежедневен списък със задачи и подробен, структуриран начин на разглеждане", казва Бест. Той категоризира елементите в този списък със задачи в три категории: "Имам възникващи задачи, имам средносрочни задачи и след това дългосрочни задачи. И ключът е просто да се държиш на върха на тези елементи, докато те се движат, така че нищо да не се изпуска."

Когато започва работа, той казва, че е изучавал видеоклипове в YouTube за бързи клавиши в Excel, за да може да преминава през задачите по-бързо и да бъде по-ефективен.

"Задачи, които на един първокурсник отнемат 45 минути, можете да ги сведете до 15 или 18 минути. Започвате да завършвате тези проекти малко по-бързо и изведнъж в края на деня имате 45 минути, с които можете да бъдете по-ефективни", каза той.

С наближаването на Олимпийските игри рутинната му работа трябваше да се съсредоточи повече върху тренировките и по-малко върху работата. 

 

"Всичко зависеше от прекаленото общуване и от това, че бях като: "Хей, момчета, това е нещо като мой капацитет". Към наистина тежкия развой се преместих в ролята на по-бек-офис подкрепа, извън по-активните екипи по сделките."

Това означава и преминаване към изцяло отдалечен график, тъй като той пътува из цялата страна, за да участва в състезания.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст