Икономиката на Израел плаща висока цена за разрастващата се война

През май Банката на Израел изчисли, че разходите, произтичащи от войната, ще възлязат на 66 млрд. долара до края на следващата година

 

В края на септември, когато почти едногодишната война в Израел се разрасна и кредитният рейтинг на страната беше понижен за пореден път, финансовият министър Безалел Смотрич заяви, че макар израелската икономика да е под напрежение, тя е устойчива. 

„Икономиката на Израел понася тежестта на най-дългата и най-скъпата война в историята на страната“, заяви Смотрич на 28 септември, ден след като израелски въздушни удари убиха лидера на Хизбула Хасан Насрала в ливанската столица Бейрут, засилвайки опасенията, че напрежението с бойната групировка ще прерасне в пълноценен конфликт. „Израелската икономика е силна икономика, която дори и днес привлича инвестиции.“ 

Почти година след смъртоносната атака на „Хамас“ на 7 октомври Израел напредва на няколко фронта: започва сухопътно нахлуване срещу „Хизбула“ в Ливан, извършва въздушни удари в Газа и Бейрут и заплашва да отвърне на нападението с балистична ракета на Иран по-рано тази седмица. Тъй като конфликтът се разпростира в по-широк регион, икономическите разходи също ще се увеличат, както за Израел, така и за други държави в Близкия изток

Снимка: Reuters

„Ако неотдавнашната ескалация се превърне в по-дълга и по-интензивна война, това ще се отрази по-тежко на икономическата активност и растежа (в Израел)“, заяви Карнит Флуг, бивш управител на израелската централна банка, пред CNN на 1 октомври.

Войната значително влоши положението в Газа, като отдавна я тласна към икономическа и хуманитарна криза, а Западният бряг „преживява бърз и тревожен икономически упадък“, заяви ООН в доклад миналия месец. 

Снимка: Reuters

Междувременно ливанската икономика може да се свие с до 5% през тази година поради трансграничните нападения между Хизбула и Израел, според BMI, фирма за пазарни проучвания, собственост на Fitch Solutions.

Икономиката на Израел може да се свие дори повече от това, въз основа на най-лошата оценка на Института за изследвания на националната сигурност към Университета в Тел Авив.

Дори и при по-благоприятен сценарий изследователите от института смятат, че брутният вътрешен продукт на глава от населението на Израел, който през последните години изпреварва този на Обединеното кралство, ще намалее през тази година, тъй като населението на Израел расте по-бързо от икономиката и жизненият стандарт се понижава.

Преди нападението на 7 октомври и последвалата война между Израел и Хамас Международният валутен фонд прогнозира, че израелската икономика ще нарасне със завидните 3,4 % през тази година. Сега прогнозите на икономистите варират от 1 % до 1,9 %. Растежът през следващата година също се очаква да бъде по-слаб от предишните прогнози. 

Въпреки това централната банка на Израел не е в състояние да намали лихвените проценти, за да вдъхне живот на икономиката, тъй като инфлацията се ускорява, задвижвана от нарастващите заплати и бързо нарастващите държавни разходи за финансиране на войната.

"Дългосрочни“ икономически щети

 

През май Банката на Израел изчисли, че разходите, произтичащи от войната, ще възлязат на 250 млрд. шекела (66 млрд. долара) до края на следващата година, включително военните разходи и гражданските разходи, като например за жилища за хиляди израелци, принудени да напуснат домовете си в северната и южната част на страната. Това се равнява на около 12% от БВП на Израел.

Изглежда, че тези разходи ще продължат да нарастват, тъй като по-ожесточените боеве с Иран и неговите пълномощници, включително Хизбула в Ливан, увеличават разходите на правителството за отбрана и забавят завръщането на израелците в домовете им в северната част на страната. На 30 септември Израел предприе сухопътно нахлуване в Южен Ливан, насочено срещу Хизбула.

Министърът на финансите Смотрич е уверен, че израелската икономика ще се възстанови след края на войната, но икономистите се опасяват, че щетите далеч ще надхвърлят времето на конфликта.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст