1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Google ще плати 1,15 млн. долара на туркиня за полова дискриминация

Свят

Жената завела дело, защото се чувствала ощетена

Ръководна служителка на Google от турски произход е спечелила съдебно дело срещу компанията, твърдейки, че технологичният гигант е прилагал сексистка политика при определянето на заплатите и повишенията. Google ще ѝ изплати обезщетение в размер на 1,15 млн. долара, съобщава турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".

Юлкю Роу, която започва работа в Google през 2017 г., обвинява компанията, че ѝ е предлагала по-ниска заплата, отколкото на колегите ѝ мъже на сходни позиции, както и че е наемала по-малко опитни и по-малко квалифицирани кандидати от мъжки пол на по-високи позиции.

Тя също така твърди, че възможностите ѝ за повишение са били възпрепятствани, тъй като е изразила загриженост относно дискриминационните политики на компанията по отношение на пола.

По делото, което беше разгледано в окръжния съд на Ню Йорк през изминалата седмица, първоначално Google отхвърли тези твърдения. Въпреки това, след обсъждане от осемчленно жури на 20 октомври, компанията беше призната за отговорна и осъдена да плати обезщетение.

Съдебните заседатели установиха, че технологичният гигант не е нарушил политиките си за заплащане, но е участвал в практики, основани на пола, по отношение на повишенията, предава БТА.

Вследствие на това компанията беше задължена да плати общо 1,15 млн. долара обезщетение за морални щети като компенсация за стреса и страданието, преживени от Роу.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии