Голяма европейска страна първа стигна инфлация от 2%

Спадът при нея е по-рязък, отколкото в Съединените щати

 

Британската инфлация се върна към целта си от 2% през май за първи път от почти три години, показват данни, но основният ценови натиск остава силен, което означава, че Bank of England вероятно ще изчака по-дълго, преди да намали лихвените проценти.

Цените, които плащат британските потребители, са се повишили с 2 на сто през миналия месец на годишна основа, при 2,3 на сто през април, съобщава Yahoo Finance. Това е най-ниското равнище на поскъпване на стоките и услугите във Великобритания от октомври 2022 година, когато британската инфлация се повиши до 41-годишен връх от 11,1 на сто.

Спадът е по-рязък, отколкото в еврозоната или Съединените щати, където инфлацията на потребителските цени през май беше съответно 2,6% и 3,3%, опровергавайки опасенията отпреди година, че британската инфлация се оказва необичайно стабилна.

 

Инфлацията за първи път започна да се покачва в повечето западни икономики през втората половина на 2021 г. поради затруднения от пандемията COVID-19, след което скочи след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което доведе до скок на цените на природния газ.

Потребителските цени във Великобритания са се повишили с около 20% през последните три години, намалявайки стандарта на живот и допринасяйки за непопулярността на консерваторите, които са с около 20 пункта зад опозиционната Лейбъристка партия в проучванията на общественото мнение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст