1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Европарламентът иска авиокомпаниите да не таксуват ръчния багаж

Европарламентът иска авиокомпаниите да не таксуват ръчния багаж

Какво можем да носим на борда към момента?

 

Безплатен ръчен багаж по време на полет - за това настояват евродепутатите в Страсбург, съобщи “Политико”. Законодателите гласуваха резолюция, която призовава авиокомпаниите да премахнат таксите за “разумен” размер ръчен багаж и да стандартизират правилата за размера му.

“Не можете да имате бизнес модел, който увеличава печалбите чрез потъпкване на правата на потребителите”, заяви евродепутатът от испанската Renew Жорди Каняс. Политикът настоя текстът за безплатна такса да бъде включен в резолюцията, като допълни, че е разочарован от превозвачите, “многократно извършващи злоупотреби с правата на европейските граждани”. 

Резолюцията призовава авиокомпаниите да спазват решение от 2014 г. на Съда на ЕС, според което ръчните чанти - при условие че са с “разумен” размер и тегло, са “необходим аспект” на пътуването със самолет и затова пътниците не трябва да бъдат таксувани за тях, пише "24 часа".

Експерти предупреждават, че често има несъответствия между авиокомпаниите по отношение на размера и теглото на ръчния багаж, което може да създаде особени проблеми за хората, пътуващи с прекачвания, извършвани от различни превозвачи.

Авиокомпаниите пък коментират, че вече гарантират възможността пътниците да имат поне една малка чанта безплатно за лични вещи.

“Една универсална политика вероятно ще намали гъвкавостта, на която пътниците се радват в момента, и ще повлияе на цената и удобството на пътуването със самолет. Освен това е непрактично, тъй като размерът и броят на чантите, които се побират сигурно на борда, зависят от модела на самолета и как е конфигуриран”, се казва в изявление на Airlines for Europe. Типичният самолет “Бойнг” има място за 90 по-големи чанти над главата, докато в стандартния “Еърбъс” то варира от 75 до 85.

През август испанското министерство по въпросите на потребителите започна разследване на няколко нискотарифни компании за такси за ръчен багаж и други допълнителни тарифи като например за определени места.

“Чрез тази практика на отделяне на услугите и таксуване на пътниците с добавка за тях тези компании предлагат много конкурентни цени в своите реклами”, твърди испанското министерство и добавя, че това им дава привилегирована позиция в резултатите от търсачките. Но това също означава, че в крайна сметка пътниците могат да платят много повече от първоначално обявената цена на полета.

Какво носим, без да плащаме

В днешно време авиокомпании като easyJet, Ryanair и British Airways имат свои собствени правила за това какво можете да носите безплатно на борда на полетите, независимо дали това е една малка чанта или две. Ето и какво е позволено от различните превозвачи:

easyJet - една малка чанта с максимални размери 45x36x20 см, включително дръжки и колела. Чантата трябва да пасне под седалката пред вас.

Ryanair - една малка лична чанта, раница или чанта за лаптоп с размери не повече от 40x20x25 см. Ако искате да вземете втора ще трябва да доплатите.

Wizz Air - една чанта с размери не повече от 40x30x20 см, която трябва да се побере под седалката пред вас, като ръчна чанта или чанта за лаптоп. Не трябва да тежи повече от 10 кг.

British Airways - една лична чанта с размери максимум 40x30x15 см, включително дръжки, джобове и колела. Допълнителен ръчен багаж с тегло не повече от 23 кг и размери не повече от 56x45x25 см.

Lufthansa - 1 безплатен багаж до 23 кг за пътници, които пътуват с билет “икономична класа”, 2 безплатни за тези, които пътуват с премиум икономична класа, 2 безплатни багажа до 32 кг за бизнес класата, както и 3 безплатни багажа до 32 кг за пътниците в първа класа. Изискване за всеки куфар/раница/чанта е той да бъде по-малък от 158 см (широчина, височина и дълбочина).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии