1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Белгийската разузнавателна служба дебне Alibaba заради опасения за шпионаж

Свят

Китайската компания отрича да е извършила каквото и да е правонарушение

Белгийската разузнавателна служба наблюдава основния логистичен център в Европа на китайската компания Alibaba заради опасения за възможен шпионаж, съобщи Reuters.

Визирайки логистичния център на компанията на товарното летище в Лиеж, службата за сигурност обяви, че работи, за да засече "възможен шпионаж или дейности на намеса" на китайски компании, включително Alibaba, информира финансовият вестник.

Alibaba отрича да е извършила каквото и да е правонарушение, се посочва в информацията.

Китайският гигант в онлайн търговията и белгийската Служба за държавна сигурност (VSSE) не коментираха новината, пише БТА.

Alibaba е сключил споразумение с белгийското правителство през 2018 г. да открие център за онлайн търговия, управляван от логистичното подразделение Cainiao, което включва инвестиции в логистична инфраструктура.

Белгийската служба за сигурност наблюдава операциите на компанията "след разузнавателни оценки", като една от областите на подробно проучване е въвеждането на софтуерни системи, които събират чувствителна икономическа информация. 

Белгийската агенция за безопасност съобщи пред "Файненшъл таймс", че Alibaba "представлява обект на внимание" за нея, тъй като законодателството принуждава китайски компании да споделят данните си с китайските власти и разузнавателните служби.

Alibaba подаде миналия месец заявка за листването на Cainiao на Хонконгската фондова борса, което може да направи подразделението първото, което ще бъде отделено, откакто китайският гигант за онлайн търговия заяви тази година, че ще се преструктурира и ще обособи бизнеса си в шест отделни подразделения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии